donderdag 29 januari 2015

Halve meter sneeuw in de Hoge Venen?

We zijn sinds gisteren verzeild geraakt in een polaire glijbaan, voor het eerst echt deze winter. Bar koud winterweer is dan nooit aan de orde, maar (smeltende) sneeuwbuien des te meer. Overdag gaat het meestal om smeltende sneeuw en korrelhagel, en bij een wat meer intens buiencluster kan er ook overdag wat sneeuw vallen en zakt het kwik tot dicht bij het vriespunt...zeer tijdelijk. Een echte sneeuwlaag kan er in Vlaanderen zo niet gevormd worden uiteraard met een maximumtemperatuur die richting 3 à 4 graden stijgt.

Waar wel een persistent sneeuwdek gevormd wordt is in de Ardennen en al helemaal bovenin in de Hoge Venen. Daar ligt nu al zo'n 15 cm maar verwacht wordt dat er tussen vandaag en begin volgende week nog wel enkele 10tallen cm sneeuw kan naar beneden vallen. Tegen midden volgende week is het niet uitgesloten dat er daar lokaal tot een halve meter sneeuw ligt. De kansen op skiplezier zijn sowieso bijna gegarandeerd.

Voor wie uitkijkt naar een sneeuwrijk Krokusverlof is deze situatie op de weerkaarten eveneens gunstig daar valt lokaal ruim een meter sneeuw, lokaal misschien wel tot bijna 2 meter!

Ook volgende week blijft het eerder koele winterweer aanhouden en sommige modellen suggereren een toenemende sneeuwkans over de Lage landen, maar dat moet nog bevestigd worden. Alleszins blijft een ommekeer naar een zacht weer voorlopig uit.

Op de onderstaande webcams van het KMI kan u de situatie daar live volgen.