dinsdag 23 oktober 2018

kil, herfstachtig weekend op til

De gouden oktoberdagen zijn voorbij, zoveel is duidelijk. De hoofdkleur de komende dagen is grijs, in al zijn variaties. Het kwik schommelt desondanks nog rond een aanvaardbare 13 tot 15 graden en de nachten zijn allesbehalve koud.

Dit verandert echter op vrijdag wanneer later die dag een koufront van noord naar zuid over het land dendert met daarachter een portie rechtstreeks polaire lucht. Vooral op zaterdag komt de koude lucht pas goed binnen, ook in de hoogte waar het op zo'n 5.5 km zo'n 35° gaat vriezen. In concreto betekent dit dat het vrijdagavond even gaat regenen en er de de daaropvolgende nacht felle buien zullen vallen, vooral over het westen waar onweer mogelijk is vlakbij zee. Ook zaterdag is dat nog het geval. Later op zaterdag kan er op de hoogste toppen van de Hoge Venen wat smeltende sneeuw vallen, wat op zich eind oktober niks abnormaals is. Ook de Alpen krijgen voor het eerst deze herfst een significante lading sneeuw te verwerken waarbij vooral aan de noordflank soms meer dan een meter verse sneeuw kan vallen.

In Vlaanderen niks van dit alles, maar wel gevoelig koudere lucht dan we gewoon zijn, met op zaterdag nog maxima van 10 graden, maar zondag halen we zelfs die 10 graden niet meer en moeten we blij zijn met zo'n 8 graden in het centrum. Tel daarbij een matige noordoostenwind en u weet dat het buiten vrij kil zal aanvoelen. Ook de nachten koelen flink af met minima vanaf het weekend van hoogstens een graad of 2 en lokaal soms iets minder nog. Dat houdt in dat het in de Ardennen op veel plaatsen licht zal vriezen en ook in de Kempen kan dit lokaal het geval zijn.

Ook begin volgende week blijft het kwik ondermaats maar het is dan meestal droog met af en toe wat zon.

In het tweede deel van volgende week klimt het kwik opnieuw uit het dal...