zaterdag 8 mei 2010

as en zand in het Europees luchtruim

Mooie satellietbeelden opnieuw vandaag...

Allereerst woestijnzand afkomstig uit de Sahara. Op deze Hires visuele opname is het zand goed te zien als een bruine waas ten zuidoosten van Siciliƫ. Met een sterke zuidwestelijke stroming wordt het zand richting Griekenland opgestuwd.

Op het RGB Dust beeld van de MSG satelliet vinden we deze zandstorm terug als een magenta kleur (groene pijl in onderstaand beeld). Ook goed te zien hierop is de aswolk afkomstig van de IJsland vulkaan. Deze aswolk is nog veel beter zichtbaar dan in april wanneer we de eerste keer met de vulkaan te maken kregen. De gele pijlen geven de aswolk weer en we zien dat de wolk al een lange afstand heeft afgelegd de voorbije dagen. Een hogedrukgebied zuid van IJsland zorgt dat de wolk als het ware doelloos rondzwermt en dat zien we ook op deze opname waarbij bijna opnieuw een gesloten lus is te zien. Maw, de wolk die dagen geleden uit de vulkaan kwam is intussen bijna weer terug gekeerd van waar die kwam! Een ander deel van de wolk trok vanmorgen over het noorden van Spanje en bereikt zo dadelijk Corsica.

Hieronder nog enkele detail opnamen van de NOAA satelliet waarbij wolk erg goed te zien is bij de vulkaan. De uitgestoten wolk is blijkbaar nogal koud bij aanvang (zo'n -20°, zie kleurbalk rechts op onderstaande kaart) en na een tijd is de wolk minder zichtbaar op dit IR temperatuur beeld.
Des te zichtbaarder is de wolk op onderstaande gecombineerde satellietopname opname. Klik op de beelden voor de volle resolutie.

Intussen blijft de vulkaan volop as spuwen, getuige de webcam van enkele seconden geleden...

komende 10 dagen nog steeds te koel?

We moeten stilaan rekening gaan houden met het feit dat het de komende 10 dagen nog koel zal blijven. Zo weet een hardnekkige hogedrukblokkade over de oceaan van geen ophouden en bijgevolg zit een groot deel van West-Europa opgeschept met noordelijke winden en in de hoogte een diep uitgezakte trog. De komende dagen verscherpt deze trog nog verder waardoor langsheen de oostelijke flank een duidelijke contrastzone lijkt te ontstaan. Oost van de trog wordt dan immers warme lucht naar het noorden gestuurd en nabij de trog zelf is het juist kil. Onderstaande kaart geeft dit mooi weer op de klassieke 850 hPa kaart...

De kaart is voor het midden van de week en we zien bij de Britse Eilanden opnieuw een -5° wat aan de grond min of meer overeenkomt met zo'n 10°. Daarentegen wordt het over Centraal- en Oost Europa al vlot +10° op deze hoogte wat overeenkomt met ongeveer 25°. Stabiel weer moet men echter aldaar niet verwachten zo aan de voorzijde van de trog, want felle buien met onweer zullen hun deel zijn.


Aswolk heeft Spanje bereikt

De satellietbeelden bevestigen dat een deel van de aswolk, afkomstig van de IJslandse vulkaan, vannacht Spanje heeft bereikt. Op het RGB Dust beeld van de MSG satelliet is de aswolk oranje gekleurd. De gele pijl heeft het deel aan welke over het noorden van Spanje is gearriveerd.

Wanneer we de trajecten berekenen vanaf deze plaats, dan lijkt het er op dat deze as ons land niet zal bereiken, maar naar het oosten verder trekt. Enkel in de onderste luchtniveau's komt de stroming naar ons maar de as zit op een hoog niveau.