zondag 23 januari 2011

Weerkaartbespreking op zondag

Zelden waren de weerkaarten zo saai als de afgelopen week, met een standvastig hogedrukgebied op alle niveaus west van West-Europa. Hierdoor wordt reeds dagen onverminderd vochtige en koele Noordzeelucht naar onze streken aangevoerd met veel gemiezer, nauwelijks zon en onaangename temperaturen.

Op de hoogtekaart heeft de configuratie veel weg van een 'high-over-low' blocking en deze blokkade blijft nog wel een tijde gehandhaafd over de oceaan. Nieuwe advectie van warme lucht in de hoogte langs de hoogterug doe de hogedrukcel reactiveren waardoor de kern tegen het midden van de week wat noordelijke komt te liggen en even wat verder westwaarts opschuift. Hierdoor ziet een hoogtetrog kan langsheen de oostflank van de blokkade naar het zuiden af te zakken en tegen laat dinsdag en woensdag ons land aan te doen met dan ook doortocht van een wat actiever neerslagsysteem (en waarschijnlijk enkele cm verse sneeuw in de Ardennen).

Hierna zien we een snel herstel van de high-over-low blokkade waarbij de eerder genoemde doorgetrokken trog dienst gaat doen als cyclonale helft van de blokkade. De anticyclonale helft situeert zich ergens ter hoogte van Schotland. Wat het resulterende grondhoog betreft is enige onzekerheid een feit. In eerste instantie lijkt de hogedruk zich zowel bij GFS als bij ECMWF uit te breiden tot over het continent met een verre uitloper richting Rusland. Wij komen dan tijdens het tweede deel van de week terecht in een afgescheurde portie koude landlucht (deels dus transportkou). Deze configuratie lijkt naar het weekend toe echter niet echt standvastig te zijn door nieuwe hogedrukimpulsen over de oceaan. In eerste instantie lijkt het nog wel koud te blijven tgv de stagnerende kou in het hogedrukgebied bij ons. Op termijn lijkt een krachtige impuls van winterweer niet echt aan de orde.

Anderzijds dien ik, net zoals de afgelopen weken, wederom te herhalen dat een optrekkende zonale stroming over de oceaan en onze streken allerminst waarschijnlijk lijkt. Het wordt dus naar mijn inzien opnieuw een 'verloren' week zonder veel karakter en vrij lage temperaturen.

En zo naderen we stilaan februari, een maand waar het nog erg kan winteren, maar waarbij het steeds moeilijker wordt een lange standvastige winterperiode vast te houden....misschien hebben we vrijwel alles al gehad in december, zou zomaar kunnen...