maandag 16 april 2012

aangekondigde tornado-outbreak bleef niet uit

De op deze blog aangekondigde tornado-outbreak is er zaterdag uiteindelijk ook gekomen, en dit in de voorziene staten Oklahoma en Kansas, zoals de kaart hiernaast laat zien (de rode driehoeken zijn tornado-waarnemingen).

De officiële SPC reports spreken van hagel tot lokaal ruim 11 cm en windhozen met kracht EF2. Geen extreem krachtige hozen dus, maar er zijn er wel zo'n 135 waarnemingen geregistreerd en dat kan uiteraard tellen. De media spreekt voorts van 5 slachtoffers.

De weermodellen lieten het gevaar voor deze outbreak goed zien. Ook de eigen gemaakte severe weather index , berekend met het GFS weermodel en gevisualiseerd met Grads, laten het gevaar goed zien over de geteisterde regio..Elke dag regen

Het ziet er naar uit dat er deze week zowat elke dag regen of buien zullen vallen. Reden is een uitgestrekte trog over Europa waarbij de straalstroom zich diep naar het zuiden verplaatst. Vandaag maandag blijft het bij enkele buitjes maar daarna wordt het nat, en dit mogelijk tot minstens midden volgende week. Tijdens het tweede deel van e week, vooral donderdag en deels vrijdag, is onweer opnieuw mogelijk.

Doordat de straalstroom richting Middellandse Zee trekt wordt het ook daar alles behalve lenteweer met zeker in de oostelijke helft van het zeegebied (Italië, Kalkan, Griekenland,...) felle buien.

Voordat het allemaal zover is moeten we uitkijken voor volgende nacht. Een hogedrukwig, met daarin gestagneerde polaire lucht gevangen, zal morgenochtend voor vorst zorgen welke lokaal best wel eens schadelijk kan worden. Even uitkijken toch daarvoor.

Wat de temperatuur betreft blijft het aan de koele kant met vaak maxima rond of wat onder de normale waarde. Op langere termijn lijkt het zachter te worden met maxima rond of boven 15°.