maandag 12 augustus 2013

zomer kabbelt rustig voort...

We naderen intussen midden augustus en de herfst is in de verte al stilaan te ruiken. De dagen worden merkbaar korter, de nachten koeler en de natuur gaat zijn laatste fase in alvorens de diepe rust voor te bereiden.

De weerkundige zomer duurt nog een kleine 3 weken en deze lijken te verlopen zonder excessen. De verwachtte temperatuurgrafiek tot het einde van de gaat op en af maar steeds blijven de maxima rond of iets boven de normale seizoenswaarden. Dezer dagen bijv. maken we een wat koelere periode mee, tegen het verlengde weekend gaat het kwik weer de 25 graden opzoeken en begin volgende week gaat het kwik opnieuw omlaag.

De reden van dit gematigd doch nooit echt slecht zomerweer hebben we te danken aan de immer aanwezigheid van hogedruk, de uitloper van het Azorenhoog die bij regelmaat van de klok een afzonderlijk hogedrukcelletje over het continent aflevert. Storingen trekken van west naar oost ten noorden van onze streken en wij hebben bij momenten enkel te maken met de 'staart' van deze systemen.

Op die manier is het bijna een zekerheid dat ook augustus 2013 als te warme maand zal afsluiten, na juli. Het kan niet genoeg herhaald worden dat we van de koudste zomer in 200 jaar niks gemerkt zullen hebben. De media heeft zijn taak (checken en dubbelchecken) bij deze nog maar eens naast zich neergelegd en gekozen voor ronkende titels en artikels zonder onderbouw...

Het is duidelijk dat de zomer in zijn geheel waarschijnlijk te warm zal zijn geweest, met 2 van de 3 maanden die een pak te hoog afklokten (augustus uiteraard in voorwaardelijke wijs).

Opvallend intussen is de oorverdovende rust in het tropische deel van de Atlantische Oceaan. Van tropische stormen, laat staan orkanen, is ook nu geen sprake. Nochtans verwacht men nog steeds een overactief seizoen. Reden daarvoor o.a is het warmere zeewater, het uitblijven van de El Nino en de zwakkere passaatwinden. Voorlopig is het vooral aan de andere kant van de wereld dat het woelig is in zee. Daar is typhoon Utor over het noorden van de Filipijnen getrokken en voor de nodige problemen gezorgd. De typhoon trekt nu richting China als cat3 orkaan en zal ook daar nog wel de nodige problemen opleveren.