zaterdag 6 augustus 2016

Operatie Knabbel

Het wil maar niet lukken deze zomer. Zelfs aan kortdurende betere momenten wordt opnieuw 'geknabbeld' door de weermodellen.

Het oorspronkelijk acceptabel weekend, incl. maandag aanstaande lijkt toch maar zozo te gaan worden. Reden daarvoor is dat de uitloper van het Azorenhoog, die al niet al te solide was in de vorige modelverwachtingen, niet krachtig genoeg is om storingen te onderdrukken die vanaf het westen naar ons toekomen. Vandaag verwachten we alvast regelmatig wolkenvelden met de meeste zon aan zee. In het oosten is zelfs een bui mogelijk. Met 22 graden scoort het kwik rond de normale waarde. Aan zee wordt het zo'n 20 graden. 

Morgen zondag leek de beste dag te gaan worden met veel zon. Evenwel lijkt een zwak koufront roet in het eten te gaan gooien want het lijkt er steeds meer op dat het front veel wolken zal produceren vanaf het westen. Reeds in de voormiddag kan het grijs zijn aan zee en tegen de middag bereikt de bewolking het centrum van het land. In de namiddag zou een groot deel van het land dan onder deze grijze smurrie moeten zitten. Het zou wel droog blijven. Hebben we geluk, dan overschatten de modellen die lage bewolking en valt het in realiteit mee (het is tenslotte nog volop zomer). Maar ik vrees voor de zon morgen. Daaraan gekoppeld kunnen we ook de 25 à 26 graden grotendeels op onze buik schijven en zullen we al blij mogen zijn met een graad of 22 à 23 in het centrum en zo'n 21 graden aan zee. Dit allemaal nog eens bij een matige, aan zee vrij krachtige, zuidwester met rukwinden aan zee tot zo'n 50 km/h.

Maandag mogen we ook vergeten wanneer een 2de koufront het land bereikt met opnieuw veel wolken en hier en daar een spat regen bij een graad of 22.

En daarna?

De eerder aangekondigde thermische dip blijft nog steeds van kracht met dinsdag tot donderdag temperaturen niet veel meer dan zo'n 18 graden en best frisse nachten.

Richtig Hemelvaartweekend alluderen de diverse weermodellen echter opnieuw op een opwarming met maxima rond of boven 25 graden. Maar deze zomer kennende houden we dat nog even geheim.