dinsdag 4 mei 2010

Vulkaanas

Op de webcam is opnieuw te zien dat de vulkaan op IJsland volop rook spuwt. De rook wordt omheen een hogedrukgebied over de oceaan naar het zuidoosten gestuurd maar het lijkt erop het as afbuigt naar het westen voordat het onze regio bereikt. Enkel delen van de Britse Eilanden kan daar nog last van hebben.Hook-Echo ?

Afgelopen zondag (2 mei) werden door diverse mensen vreemde structuren waargenomen op RADAR alsook in het vrije veld. Eén daarvan was een cel welke leek op een hook-echo zo rond 23.30z zuid van Brussel. Hieronder enkele beelden (bron: KMI/Belgocontrol). Zowel de reflectiviteits- als Dopplerbeelden geven rotatie aan van de onweercel.Echter, het lijkt er op dat dit niet om een klassieke supercell gaat, doch om een zgn bow-echo met bijhorende Book-end-vortex. Dergelijke vortici zijn occasioneel evenwel in staat om windhozen te veroorzaken (januari/februari 2008 Grote Brogel/Dendermonde). Op 2 mei echter is voorlopig geen windschade gemeld. Onderstaande beelden dateren van zo'n 15min later en tonen nog beter de vortex, vooral dan op de Doppler.

Hieronder een zoom van de desbetreffende book-end vortex...

.

weerkaartbespreking op zondag

Het weer zit nog maar eens vast op de weerkaarten. Kort door de bocht genomen kunnen we dit al enkele maanden stellen en daar danken we ook onze vrij koude winter aan. En zo krijg je al gauw allerlei interessante fenomenen zoals de wel erg kille dag gisteren met op veel plaatsen niet veel warmer dan 7°. We hebben deze tijd van het jaar wel recht op een graad of 16. Ook de koude nachten zijn weer terug met waarden in het oosten rond het vriespunt en op veel plaatsen grondvorst.

Grote schuldige opnieuw in een flink uit de kluiten gewassen hogedrukblokkade over de Oceaan met bijgevolg over W-Eur een al even goed gestructureerde hoogtetrog. De trog strekt zich uit tot over N-Afrika en zorgt over delen van Z-Eur voor flink wat onweer. In feite gaat het aldaar om een afgesplitste ULL.

Bij ons valt het wel mee maar de aangevoerde lucht is wel veel te koud. De ULL zal tevens wat naar het noorden opschuiven en een regenzone ermee verbonden zal ons land bereiken tegen donderdag vanaf het oosten.

Intussen scheurt een nieuw afgesnoerd lagedrukgebied zich af vanaf de hoofdtrog over Scandinavië en deze trekt naar naar de UK of W-FR en tegen zondag/maandag zou de kern ons land weer bereiken.

U ziet, het is een dansen van troggen en hoogtelaagjes met de nodige onzekerheid doch het algemene patroon lijkt vast te staan. Hoe en wanneer de bijhorende neerslagzones onze regio bereiken staat minder vast. Vooral in het weekend lijkt alles nog erg onzeker ivm de positie van de regenzones. Met wat geluk valt ons land tussen de actieve zones maar evenzeer zitten we er net onder.

Een ding staat vast, warm wordt het niet en standvastig ook al niet...
.