vrijdag 12 juli 2013

Minstens nog een week hogedrukweer

Dagen reeds wordt het weer in de Lage Landen beïnvloed door een hogedrukgebied met kern veelal nabij de Britse Eilanden. Gevolg is een vaak goed voelbare noordoostelijke bries met aanvoer van stabiele lucht en helaas de laatste dagen ook vooral vochtige Noordzeelucht onder een subsidentieinversie.

De positie van het hogedrukgebied is zeer honkvast en wijzigt de komende 7 dagen amper. Doordat de kern iets verder wegzakt kan het de komende gemakkelijker uitklaren al blijven de Lage Landen bijzonder gevoelig voor lage bewolking, vooral 's nachts en in de voormiddag. De komende dagen gaat het gelukkig bergop met het kwik in zoverre dat het vooral zondag tot dinsdag zomers warm kan worden (25 en meer). Vanaf ergens midden volgende week lijkt er opnieuw koelere lucht af te zakken langsheen het hogedrukgebied en vooral het Europese model laat het dan opnieuw amper 20° worden. Afwachten of het model dit vasthoudt.

Hoe dan ook, door deze geblokkeerde druksituatie is het noch mossel noch visweer. Van een zonaal regime met regelmatig regenzones is geen sprake (al maanden niet trouwens) en van een zuidelijke warme circulatie met zomers warm en onweerachtig weer evenmin. Door de afwezigheid van zuidelijke luchtmassa's is de aangevoerde lucht deels polair van oorsprong. Door de hoge zonnestand merken we daar overdag weinig van aangezien het kwik bij al die zon kan klimmen richting 23-25°. Maar vooral 's avonds en 's nachts is dit goed te merken want het kwik zakt elke nacht vlot richting 15-16°.

De hogedruk zou moeten doorschuiven naar de Noordzee of Scandinavië en dan hebben we zo echt zomers weer met zachte avonden. De hogedruk zorgt er ook voor dat het erg droog is en blijft want tot eind volgende week is geen neerslag van betekenis voorzien.

De onweerliefhebbers blijven sowieso op hun honger zitten want door deze stabiele configuratie is van onweer geen sprake tot ergens eind volgende week.

Voor de liefhebber van droog weer met een 22-25° overdag en regelmatig zon is er echter weinig aan de hand, bovendien zwakt de wind in tegenstelling tot de voorbije dagen, af. Nu maar hopen dat de vervelende Noordzeebewolking vlot oplost overdag...