dinsdag 24 juli 2018

Hittegolf zal problematische proporties aannemen!

Het lijkt er stilaan op dat de hittegolf waar we inzitten (maar die pas donderdag officieel zal zijn) problematische proporties aanneemt.

Het is al een tijd warm met 25+ en de komende dagen halen we 30 graden en meer. Maar dat op zich is nog niet het grootste probleem, zo uitzonderlijk is dat nu ook weer niet.

Maar...het probleem is te zien verderop op de temperatuurgrafiek van de diverse weermodellen (zie afbeelding ECMWF model). De modellen geven tijdens het weekend een forse afkoeling (al wordt het alles behalve 'koud'), maar daarna opnieuw een flinke opwarming waarbij het er op lijkt dat we dan dagenlang 30 graden en meer kunnen halen. pas tegen pakweg 5 augustus zien we een afkoeling van betekenis. 

En vooral, tot die tijd verwachten we ook geen neerslag van betekenis (komende 2 dagen zwakke buienkans, lokaal, op meerdere plaatsen onweer eventueel vrijdagnacht, maar that's it!). Dit zal tegen begin augustus inhouden dat we zo goed als in gans Vlaanderen kunnen spreken van een uiterst droge situatie (lees hier het artikel van het KMI).

ALS de hitte aanhoudt tot 5 augustus (het Amerikaanse weermodel ziet zelfs dan nog geen einde aan de hittegolf), dan duurt deze minstens 24 dagen en wordt het record van 1946 (19 dagen) ruim verpulvert. Overigens kunnen we dan ook meteen de legendarische hittegolf van 1976 overschrijven door deze van 2018. 
bron: kmi

Opvallend aan de hittegolf van 1976 (een artikel die ik eerder schreef hierover is hier te downloaden) was dat er van de 17 dagen, er 15 waren waar het kwik (ruim) 30 graden haalde. Daar zitten we nu nog lang niet en dat maakte de warme periode de laatste weken relatief dragelijk (ook dankzij veelal niet al te warme nachten). Ondanks de lange warme periode ontbrak het voorlopig aan echte hittedagen (30+, deels door de veelal noordelijke stroming), maar als de weermodellen het volgende week bij het rechte eind hebben, komen er de komende 15 dagen een pak 30-plussers bij...