dinsdag 24 november 2009

stormweer gevolg van warme weer...pardon?

Gisteren en vandaag staat in de online krant Het Nieuwsblad/De Standaard een interview te lezen met VTM-weervrouw Jill Peeters. Maar sommige uitspraken doen toch wel even de wenkbrauwen fronzen. Zo zou het ergste nu wel voorbij zijn 'maar 4 à 5 bf is nog altijd véél'. Veel? Ok, een 5 bf in het binnenland is goed voelbaar, maar 4 bf eind november, dat gaan we toch niet 'véél' noemen. De gemiddelde wind in november voor Ukkel is een dikke 3 bf (3.7 m/s), en dat is dan nog een gemiddelde wind waarin ook de rustige nachten vervat zitten. Maw, 4 bf is perfect normaal eind november.

Mijn pet viel echter helemaal af wanneer ik in het artikel te weten kwam dat het winderige novemberweer veroorzaakt werd door het zachte weer. Hallo? Een maand of twee geleden werd al eens beweerd dat het warme nazomerweer te danken was aan de bizarre tropische storm Grace nabij Madeira. Wat was dat toen een grap waarvan ik nauwelijks was bijgekomen. En nu komt men weer met zoiets opdraven.

Natuurlijk heeft de warme luchtmassa bij ons weinig invloed in de sterkte en traject van dergelijke stormen. Die worden uiteraard gederigeerd door de situatie in de hogere luchtlagen waarbij de strrrrraalstrrrroom een prominente rol krijgt toebedeelt. Deze stormdepressie, die geeneens erg diep en hevig was, kwam reeds ver over de oceaan tot ontwikkeling en had met onze warmte niks van doen.

Het zou tof zijn dat 'weerkenners' in de media op z'n minst juiste informatie zouden verspreiden. Straks is het de schuld van de opwarming der aarde dat we deze woeste stormen over ons heen kregen...