vrijdag 24 december 2010

sneeuwjacht

Een actieve sneeuwzone trog mafgelopen over ons land en bleef lange tijd slepen over vooral het centrum en oosten van België. Ook nu nog sleept deze sneeuwzone over het oostelijke deel van ons land en oosten van Nederland. Vanmorgen konden we uiteindelijk een sneeuwdek noteren van nauwelijks sneeuw aan zee, 10 tot 20 cm meestal over het centrum van het land en rond 30 cm in de oostelijke gebieden, met een uitschieter op Mont-Rigi van 62 cm...
Ik Ukkel is een witte Kerst hiermee onomkeerbaar want daar lag vanmorgen een dek van 16 cm. Het is wel lastig meten door ophoping tengevolge de harde wind.

De wind haalt makkelijk 5 bft met rukwinden tot 50 km/h of meer en dat jaagt de sneeuw in hopen. Ook gevallen sneeuw wordt hierdoor makkelijk de lucht weer ingeblazen en zo krijg je het effect van sneeuw'duinen' met hopen tot meer dan een halve meter.

Intussen blijft de 2de koudegolf van het jaar voortduren (deze begon op 12 december) en deze duurt waarschijnlijk tot dinsdag a.s. In België is een koudegolf minstens 5 vorstdagen waarvan minstens 3 ijsdagen. In Nederland is de definitie een stuk strenger.

Wie volop wil genieten van deze unieke sneeuwpracht kan vandaag op pad, maar wie de wind niet wil trotseren kan ook tot kerstdag wachten, wanneer kan gewandeld worden in veelal zonnige omstandigheden met niet te veel wind...een dikke jas is ook dan wel aangewezen want het blijft vriezen...