woensdag 17 augustus 2016

Kans op hittegolf volgende week wordt steeds groter!

Of het daadwerkelijk tot een zeer late officiƫle hittegolf komt (minimum 5 dagen achtereen minstens 25 graden waarvan minstens 3 met 30 graden of meer) is nog onzeker, maar de kansen op enkele dertigers stijgen.

Reeds enkele dagen is dit te zien bij het Ameruikaanse GFS weermodel en ook het Europees model laat dit steeds duidelijker zien, evenwel bij beide modellen met een grote onzekerheidsmarge. 

Niettemin berekenen beide (en trouwens ook bvb het Britse model UKMO) in hun avondruns een duidelijke stagnerende diepe trog ten westen van het Europese vasteland waardoor de stroming enkele dagen zuidelijk kan worden met 'transportwarmte' als gevolg. Zowel de deterministische runs van GFS als ECMWF geven extreme warmte op de referentiehoogte 850 hPa een piek rond 26 augustus van resp. 21 en 22 graden! dat zijn uitzonderlijk hoge waarden voor onze contreien. Aan de grond vertaalt dat bij beide modellen niet verwonderlijk naar waarden dichtbij 35 graden wat eind augustus al niet meer zo heel erg evident is.

Of het zover komt is nog af te wachten maar de kansen worden steeds groter. Gezien de setting is het hoe dan ook waarschijnlijk dat deze situatie slechts enkele dagen aanhoudt, want eens de trog doortrekt (ergens tijdens het laatste weekend van het zomerverlof) wordt de tropische hitte abrupt weggeblazen...