zondag 18 oktober 2009

5th European Conference on Severe Storms, ECSS 2009

Van 12 tot 16 oktober werd in Landshut de alweer 5de conferentie van zware onweersbuien gehouden. Van over gans de wereld kwamen meer dan 200 wetenschappers en andere belanghebbenden bijeen om hun werk en projecten te presenteren.

Daarbij kon men ook een groot aantal specialisten van uit de VS verwelkomen zoals Dr. Josh Wurman, Dr. Chuck Doswell en Dr. Howard Bluestein.

Maar in de eerste plaats lag de focus op Europees onderzoek want in Europa hinken we nog wat achterop als het gaat om onderzoek naar zware onweersbuien en bijvoorbeeld windhozen.

Niettemin is het duidelijk dat het Europese onderzoek in snelle stappen vooruit gaat en het besef dat in Europa meer zwaar weer voorkomt dan men denkt helpt daarbij. Bovendien geven diverse studies aan dat door de 'Climate change' ook het zware onweer in frequentie en hevigheid zal toenemen!

Hieronder enkele beeldfragmenten van op de conferentie, vanuit een eerder winters Landshut...(Dr. Josh Wurman)(Dr. Chuck Doswell)(Dr. Howard Bluestein)

2 zeer gevaarlijke cyclonen

Op dit moment zijn twee zeer krachtige tropische stormen actief. De één, Rick, bedreigt Mexico en zou op basis van de laatste gegevens aan land gaan met een kracht 3. Momenteel bereikt deze orkaan kracht 5! Een tweede typhoon bedreigt opnieuw de noordelijke Filipijnen alwaar reeds enkele stormen overtrokken met reeds veel schade als gevolg. Deze typhoon, Lupit genaamd, zou inbeuken op het uiterste noorden van de archipel met kracht 4.