woensdag 24 april 2013

Smeren!

Vandaag en morgen kunnen we weer genieten van die gouden bol in de lucht waar we afgelopen winter zo weinig van gezien hebben. De verleiding is dan nog zo groot om de schade in te halen en volop de stralen tot zich te nemen.

Echter, niet dat het zo extreem warm wordt, maar het gevaar voor verbranding is groot. Net omdat het niet zo warm wordt als in volle zomer, blijft men langer dan in het volle seizoen in de zon en daar schuilt net het gevaar. Kijken we naar de grafiek met gemiddelde en actuele UV-index, dan zien we dat bij zonnig weer, de dagelijks gemiddelde UV index rond 5 - 5.5 schommelt dezer dagen. Dit is een 'matige' UV index welke niet veel lager ligt dan in volle zomerperiode. Men verbrandt met andere woorden vrij snel tot snel!

Cool down!

Net als vorige week kent ook het einde van deze week een flinke temperatuursprong. Wordt het vandaag op veel plaatsen nog 20 graden en morgen donderdag lokaal 22 graden, vrijdag op de middag is het met moeite nog 10 graden!

Het heeft er lang naar uitgezien dat het vrijdag een overgangsdag zou worden met een koufront dat de warme lucht zou verdrijven en dat de maxima nog wel 15-16 graden zouden halen. Maar de timing van het koufront is verschoven naar de ochtend en zodoende beukt de koude Noordzeelucht reeds vroeg op de dag op ons land. Naast enkele kille dagen van vrijdag tot zondag, verlopen de nachten ook frisjes met minima rond een graad of 2 tijdens het weekend, en met dus kans op lokaal lichte grondvorst.

Voor de prille bloesems zal dat wellicht dus geen probleem vormen, voor jonge plantjes in volle grond is het evenwel, zoals afgelopen weekend, uitkijken. Wat de bloesems overigens betreft, lijkt vorst in de lucht niet aan de orde te zijn tot minstens 7 mei, wat goed nieuws is voor de fruitboeren. Maar u weet, het kan vriezen tot midden mei en heel soms zelfs nog tot daarna!