donderdag 25 augustus 2016

Erg zwoele nacht...

Een etmaal (24 uur) waarbij het kwik nooit onder 20 graden zakt (dus ook niet 's nachts) noemen we een tropische nacht. Dergelijke nachten zijn in ons land erg zeldzaam, en al helemaal eind augustus.

Het lijkt er sterk op dat komende nacht het kwik in meerdere regio's boven 20 graden zal blijven, zeker in de steden. De steden hebben in de zomer na een zonnige dag traditiegetrouw wat hogere minima omdat het beton en de bakstenen de warmte van het zonlicht opslaan en 's nachts maar traag afgeven. Het verschil met het platteland tien kilometer verderop kan gemakkelijk meerdere graden bedragen.

Daarnaast komt dat er sprake is van een sterke temperatuursinversie met op een paar honderd meter hoogte deze nacht nog vlot 25 graden! Dus hoger gelegen gebieden zullen daar wat invloed van hebben.

Het belang van hoge minima is niet te onderschatten want warme nachten zorgen voor extra gezondheidsproblemen bij bepaalde categorieƫn van mensen. Goede afkoeling 's nachts kan ertoe bijdragen dat het lichaam deels recupereert tussen de warme dagen en dat een slaaprust gegarandeerd is. Bij erg warme nachten echter is dat veel minder het geval en wordt het lichaam, zeker bij bvb oudere mensen, extra uitgeput. Vandaar dat actueel het hitteplan van de overheid van kracht is!

Gelukkig is de warmte overdag voorlopig best draagbaar, ondanks de 33 graden op veel plaatsen. Dit komt omdat de lucht erg droog is. Veelal is de luchtvochtigheid in dergelijke situaties veel hoger en beleven we dergelijke 33 graden als uiterst onaangenaam. Nu ervaren we de hitte eerder als op onze reisbestemmingen in het zuiden: draagbaar. De komende dagen echter neemt de vochtigheid gestaag toe en wordt het meer plakkerig.