zondag 27 oktober 2013

Stormy Monday...

De storm voor morgen blijft gehandhaafd (zie eerdere berichtgeving op deze blog en, de technische achtergrond op deze link). 

De stormkern bevindt zich nog over de Oceaan en diept zich nu razendsnel uit om vanacht over Engeland aan te komen. Morgenvroeg trekt de kern snel de Noordzee op en tegen de middag bevindt de kern (rond 970 hPa) zich nabij Denemarken. De stormkern werd oorspronkelijk wat dieper berekend en ook wat later bij ons, waardoor we uiteindelijk een iets minder gevaarlijk scenario zullen kennen.

Doch nog steeds is er over gans het land kans op windstoten rond 100 km/h, in het uiterste westen en aan zee tot lokaal ca. 110 km/h. Dit zijn geen dramatische waarden en tot catastrofes zal het dus niet komen, doch windschade zal evenwel verspreid zijn morgen! Piek tussen 04h en 08h, daarna snel minder wind (het is een kleine storm in omtrek). Op zee staat een volle 10 bf morgenvroeg, een 'zware storm dus'. De gebieden die het harder te verduren zullen krijgen zijn het uiterste zuiden van Engeland, het noordwesten van Nederland en later ook delen van Denemarken. In die gebieden zullen ze ook storm tot zware storm te verduren krijgen en pieken de rukwinden tot 130-140 km/h, wat voor zware stormschade zal leiden in die gebieden...

Zoals alle weerfenomenen wordt deze storm uiteraard ook weer fel gehypet in de media. We mogen morgen dus wel weer verwachten dat 'het allemaal nog wel mee viel' en het 'minder is geworden dan voorspeld'. Tja, als je steeds voor een storm bijna de apocalyps aankondigt, is het achteraf uiteraard altijd minder dan verwacht..

Maar het is en het blijft een klassieke najaarsstorm met in sommige gebieden van West-Europa waarschijnlijk zware stormschade. Ook al ontsnappen wij Belgen net aan het zwaarste..