dinsdag 10 mei 2011

Weerkaartbespreking op zondag - terug naar af

Reeds weken leven we ruim boven onze stand op gebied van weer en temperatuur. Reden is de gebokkeerde structuur in de atmosfeer, waarbij de blokkerende hogedrukruggen zich dermate positioneerden dat er naar ons zeer zachte tot warme lucht werd aangevoerd. Dit gaat nu veranderen. Let wel, zich op een zonaal regime is er niet. Wie de 500 hPa kaart bekijkt op het noordelijk halfrond constateert een verbrokkeld patroon met veel Rossby-golven en Cut-off lows.


Vandaag dinsdag zien we op de Europese weerkaart nog een blokkerende omega structuur over Centraal- en Oost-Europa en een duwende trog over West-Europa. Vandaar de (onweers)buien vandaag over onze streken. De komende 48 uur wordt de blokkade opgeruimd en komt er een westelijke stroming op gang, welke de indruk zou doen opwekken dat een zonaal regime uiteindelijk de weg gevonden heeft naar het Europese vasteland. Evenwel, niks is minder waar want de modellen geven eensluidend aan dat tegen het einde van de week een nieuwe blokkage (high over low blocking) zich nestelt op de Oceaan. Als reactie hierop zakt een significante trog uit over West-Europa. In zoverre dat tijdens het weekend de temperatuur op 500 hPa zakt naar -30 graden en het kwik op 850 hPa zakt van +10° vandaag naar 0° op zondag.

Het is duidelijk dat de warme periode voorbij is al halen we tot en met vrijdag nog waarden tegen 20 graden, wat verre van koel is. Maar zaterdag is dat al maar 17 graden meer en zondag amper nog 14 à 15 graden. Door de koude bovenluchten mogen we ons vooral vanaf zondag verwachten op buien en onweer.

We hebben dan geen of nauwelijks voorjaarsbuien gehad, maar de configuratie in het weekend neigt toch sterk naar een voorjaarsbui-situatie, met buien in een polaire luchtmassa met diepblauwe luchten en korrelhagel. Zie, het kan snel veranderen in de lente...hopelijk krijgt elkeen zijn deel van het hoognodige hemelsap...