vrijdag 27 augustus 2010

actieve depressie op de oceaan krijgt tropische eigenschappen

Het is druk op de Atlantische Oceaan met diverse tropische stormen en orkanen. Het lijkt er haast op dat men de achterstand in orkaanseizoen van 2010 wil inhalen. Een interessant fenomeen is verder te zien bij de Azoren (gele pijl in onderstaande satellietfoto). Deze krul is uiteindelijk ontstaan uit de interactie van een afzakkende hoogtetrog met een subtropisch lagedrukgebied. Intussen is daar nu een uitgestrekt ULL ontstaan en het lijkt er op dat deze zich de komende 24 tot 48 uur zal versterken.


Op basis van GFS lijkt het er op dat de kern van dit hoogtelaag zal opwarmen en er uiteindelijk even een warme kern zal ontstaan, wat uiteraard ongebruikelijk is voor extratropische depressies. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat zo'n ULL in de herfst voor een tropische depressie zou zorgen op een ongebruikelijke plaats. Denken we maar aan Vince enkele jaren terug. Onderstaand diagram geeft mooi de evolutie weer van de depressiekern in GFS. De kern begon asymmetrisch koudbloedig zoals de meeste depressies (A) en heeft actueel een asymmetrische warme kern. Dadelijk zou de kern dan tijdelijk symmetrisch warmbloedig worden. Zowel de wind als de neerlag zullen significant zijn nabij de kern.


De modellen geven later op de week eenzelfde evolutie wanneer orkaan Danielle zal in contact komen met een nieuwe uitzakkende hoogtetrog over de westelijke helft van de Oceaan. Ook dan lijkt de ontwikkeling van een diepe depressie tot grote hoogte onvermijdelijk. Dit alles heeft uiteraard waarschijnlijk een gunstige invloed op de voorziene opbouw van een hoogterug over de oostelijkehelft van de Oceaan en dus ook voor ons weer...
In elk geval wordt het de komende week erg boeiend op de oceaan...de herfst wordt duidelijk voorbereid...