maandag 21 maart 2011

radioactieve wolk over Europa??

O.a de krant Metro kwam vanmorgen met deze onheilspellende berichtgeving. Men verwacht dat de radioactieve wolk uit Japan uiteindelijk bij ons zal aankomen. Welja, wat is daar zo vreemd aan? Uiteindelijk circuleert de lucht vlot over het noordelijke halfrond. Mocht men een luchtdeeltje een maand volgen, en deze slaat niet neer op aarde, dan zou men verwondert zijn waar dat luchtdeeltje dan op aarde is aangekomen. Evengoed kan dat zelfde luchtdeeltje op plaats van vertrek terug te vinden zijn, maar intussen 3 of 4 keer rond de aarde hebben gecirculeerd!

Om te zien hoe luchtdeeltjes (en dus ook een verzameling van luchtdeeltjes, zoals een rook- of andere vervuilde wolk) bestaan en computermodellen en daarop kan men mooi zien, op basis van o.a de heersende winden, hoe zo'n wolk zich verplaatst op verschillende hoogtes. Hieronder is zo'n simulatie weergegeven van het Amerikaanse weermodel GFS, en dit voor verschillende hoogtes en tot 192 uur vooruit. De rode lijn geeft de wolk weer welke wordt geloosd op een hoogte van 50 m. De blauwe lijn voor een hoogte van 1000m en de groene lijn voor een wolk die uiteindelijk aankomt op 3000m en vervolgens wordt opgepikt door de stroming. Het is niet verwonderlijk dat de groene lijn de wolk het verst meedrijft want hoe hoger in de atmosfeer, hoe meer wind over het algemeen. En dus is hier ook te zien dat zo'n wolk na vele dagen uiteindelijk nabij het Europese vasteland arriveert...

Dit uiteraard enkel wanneer de wolk intact blijft. Komt zo'n wolk terecht een een regenzone, dan is duidelijk dat veel van de inhoud naar beneden slaat door de neerslag en sterk wordt verdunt. Ook in de andere gevallen zal er zgn. dispersie optreden in de atmosfeer, welke neerkomt op het verdunnen van de concentratie.

De verwachtte concentraties radioactiviteit (uitgedrukt in Becquerel/m³ of Bq/m³) over Frankrijk is bv. 0.001 Bq/m³ ofwel 10 mBq/m³). Als men weet dat de natuurlijke radioactiviteit in Ukkel schommelt rond 3 Bq/m³ (of dus 3000 mBq/m³) en vroeger regelmatig waarden door kunstmatige radioactiviteit werden gemeten tot >100 mBq/m³, grotendeels tgv kernproeven), dan is er niet echt reden tot paniek . Overigens, net na de kernramp van Tsjernobyl werd in Ukkel een piek genoteerd tot rond 900 mBq/m³.

Daarbij komt dat, wanneer zo'n wolk over ons zou trekken op een hoogte van enkele kilometer, deze de grond niet bereikt. Enkel bij regen zullen de radioactieve deeltjes effectief de bodem bereiken. Belangrijk is hierbij op te merken dat er de komende 7 dagen nauwelijks of geen neerslag verwacht wordt over ons land.

Laat deze situatie van een kernincident op zeer grote afstand alweer een mooi voorbeeld zijn van welke verhalen snel de ronde doen en hoe mensen dit meteen oppikken en panikeren. Het is een voorsmaak van wat dat zou geven als een zelfde incident zich zou voordoen in bv. Europa....De pers heeft hierin een zeer belangrijke verantwoordelijkheid!

Meer info over natuurlijke en kunstmatige radioactiviteit kan u hier vinden...

Weerkaartbespreking op zondag - hogedruk heerst verder

Al weken moet ik hetzelfde herhalen, een zonaal regime is niet over onze streken te vinden en bevindt zich ver weg over het noorden van Europa. Een geïsoleerde hogedrukcel met kern rond 1037 hPa, strekt zich uit van de oostelijke oceaan tot over Oost Europa en de as bevindt zich over de Benelux. De aangevoerde is van oorsprong vrij koud, wat te merken is aan de koude nachten, maar de zon kan het kwik nog doen pieken naar zo'n 14 à 15 graden. De wind is slechts zwak wat maakt dat de eerste 2 dagen van de week erg aangenaam zijn.

Ook woensdag lijkt een vrij mooie dag te worden, al kunnen er dinsdagnacht lage wolkenvelden binnendrijven en kan het even duren voor die woensdag zijn opgelost, wat grotendeels wordt verwacht. Met wat geluk is het ook donderdag en vrijdag vrij zonnig met nog steeds aangename maxima. Met wat geluk, want de drukkern is tegen die tijd opgeschoven naar het westen en wij krijgen wat meer zee-invloed.

Tegen die tijd zien we over Noord-Europa ook een trog afzakken naar het zuidoosten en deze trog veegt de hogedruk bij ons tijdelijk weg waardoor ook front kans ziet om over onze streken te raken met zaterdag waarschijnlijk veel wolken. Spectaculairder is het verschil van luchtmassa voor en achter dit front, met op 850 hPa een temperatuur rond +3° en erachter waarden van zo'n -8°. Dit zal even wennen zijn, want op vrijdag kunnen we mits voldoende zon nog 15° halen, zaterdag zal dat met moeite nog 10° zijn en op zondag amper een graad of 8, dan mogelijks weer met meer zon.

De nachten worden na vannacht enkele graden zachter met dan nauwelijks nachtvorst, maar naar het weekend toe lijkt de vorst terug te komen in de nacht...

Maar laten we positief blijven, tot en met vrijdag blijft het met wat geluk mooi en aangenaam lenteweer, vooral leuk voor wie vrij kan nemen...