zondag 26 mei 2019

Warmteopstoot begin juni bevestigd

We hebben het hier gisteren reeds voorzichtig aangekondigd, en vandaag wordt het door de diverse weermodellen bevestigt: volgend weekend en de dagen daarna krijgen we  mooi zomerweer. 

Oorzaak is de passage van een hogedrukgebied  komend weekend waardoor het weer snel stabiliseert en de zon voldoende ruimte krijgt. In de hoogte is er sprake van een hoogterug die opschuift naar het oosten waarbij wij begin juni terecht komen in de stijgende tak van een Atlantische amplificerende hoogtetrog. Het Europese model laat de trog snel naderen en tegen woensdag reeds over West-Europa toekomen. Hierdoor zou de kans op onweer tijdelijk wel toenemen.

Vrijdag reeds mogen we aangename maxima verwachten rond 21 graden, evenwel met een vaak grijze lucht. Zaterdag wordt het zo'n 22 graden en zijn er vooral landinwaarts in de namiddag wat stapelwolken. Het gaat pas echt los vanaf zondag, wanneer de wind zuidoostelijk wordt en er geleidelijk aan echt warme lucht wordt aangevoerd met zondag op veel plaatsen 25 graden. Het kan nog warmer op maandag met dan veel zon en maxima rond 27 of 28 graden. Dinsdag is een lokale 30 graden niet uitgesloten in de Kempen en elders wordt het op veel plaatsen zo'n 28 graden met opnieuw flink wat zon. Later die dag stijgen de onweerkansen wel.

Hoe het daarna verder gaat is onzeker maar met enige voorzichtigheid kunnen we wel stellen dat de kans vrij groot is dat een terugkeer van koel wisselvallig weer weinig waarschijnlijk is. De deterministische oplossingen van de diverse globale weermodellen geven op 850 hPa een vrij constante temperatuur van vlot boven 10 graden (zie afbeelding hieronder). Dit bevestigt het scenario nogmaals dat het kwik rond 25 graden of hoger uitkomt in zowat alle oplossingen. De tweede afbeelding hieronder toont de EPS van het Europese weermodel (voor midden Nederland doch representatief voor BelgiĆ«). 

Hierop is te zien dat het ensemble gemiddelde tot 9 juni dagelijks vlot boven 20 gaat, met dus de eerste dagen maxima rond 25 graden. Na 4 juni zien we een dip in het temperatuurbeeld (gekoppeld aan de eerder besproken hoogtetrog) maar zelfs dan schommelen de maxima eerder rond 22 graden, waarbij de controle-run een evolutie laat zien richting tropische waarden (blauwe curve).
Dit alles wordt mooi samengevat in onderstaand diagram waaruit we kunnen afleiden dat de kansen maxima boven 20 graden veelal schommelt tussen 60 en 80% en ook de kans op 25 graden niet klein is.