dinsdag 7 augustus 2018

Kans op zwaar onweer

De hitte wordt vannacht verdreven naar het oosten en zoals vaak gaat dat niet zonder slag of stoot. Overdag is er nog geen vuiltje aan de lucht maar later vanavond en vannacht komt een onweersgebied vooral over het westen van het land spoken. Op basis van de laatste informatie gaan we uit van lokaal veel water op korte termijn (Precipitable Water tot 40 mm) en lokaal felle windstoten in de orde van 90-100 km/h. Er kan ook wat hagel bijzitten maar door het hoge vriesniveau zal dat niet het probleem zijn en blijft eventuele hagel beperkt in omvang. In de loop van de nacht zal het snel weer stabiliseren. Hoe verder oostwaarts, hoe kleiner de kans op hevig onweer. Het lijkt m.a.w vooral een probleem te zijn voor het westen van het land.

Overigens blijft er enige onzekerheid bestaan want door afwezigheid van voldoende dynamiek in de hogere luchtlagen, en de zeer droge grenslaag zal het niet evident zijn om zwaar onweer te triggeren en langdurig in leven te houden. Maar de kans is dus wel degelijk reëel en lokale schade is niet uitgesloten! 

Een nieuwe onweersgolf lijkt er donderdag aan te komen, vooral dan over de oostelijke gebieden. Details kunnen nu nog niet gegeven worden maar los van het onweer kan er die dag een flinke plas regen vallen over een groot deel van het land. We spreken dan snel over 10 à 20 liter regen, en dat is heel veel op een totaal verdroogde ondergrond. Een situatie om in de gaten te houden.