donderdag 4 november 2010

Uitzonderlijk zachte nacht achter de rug

Afgelopen nacht was bijzonder zacht met temperaturen op veel plaatsen niet veel lager dan 15°. Dit zijn zelfs hoge waarden voor overdag in november. Voor gelijkaardige minima moeten we terug tot 1 november 1968, toen het in Ukkel niet koeler werd dan 14.4°. Het was waarschijnlijk de zachtste 4de november nacht want het vorig record staat op naam van 2005 en bedraagt 13.3°. Uiteraard vermeld ik er meteen maar bij dag 'dagrecords' weinig waarde hebben. Op de officiĆ«le Tmin is het nog even wachten maar die zal rond 14° schommelen voor Ukkel aangezien die waarde nog net is bereikt bij aanvang van gisterenavond.

De zachte lucht wordt aangevoerd in een gunstige barometrische situatie met een hogedrukgordel zuid van ons en een lagedrukzone noord van ons waardoor een strakke zonale stroming tot stand is gekomen.

Ook vandaag overdag wordt het bijzonder zacht met maxima rond 17°. Records daaromtrent zullen evenwel niet sneuvelen want het is vroeger al wel 18 tot zelfs 20° geworden begin november... Hieronder de temperatuurkaart voor deze ochtend in Nederland, waarden die kunnen tellen begin november!