dinsdag 22 mei 2018

Langdurige zomerperiode breekt aan

Pech voor de blokkers, maar de weermodellen zijn vrij duidelijk: de komende 10 tot 15 dagen wordt het uitermate zomers weer met dagelijks (vooral vanaf vrijdag) maxima rond of boven 25 graden in het binnenland, vrij veel zon en op een bui na veelal droog weer. 

De eerst komende dagen echter is de atmosfeer nog onstabiel en kunnen er vooral in de namiddag onweersbuien ontstaan die lokaal met felle hagel en veel neerslag gepaard kunnen gaan. 

Vanaf vrijdag echter is de aangevoerde luchtmassa droger en wordt de kans op buien beperkt. Vooral komend weekend lijkt topzomers te worden met maxima rond 28 graden, in de Kempen eventueel rond 30 graden. Door de oostelijke wind zal het waarschijnlijk ook op het strand warm weer zijn, in tegenstelling tot de voorbije warme episodes, waar een zeebries vaak voor stoorzender zorgde. 

Ook op middellange termijn lijkt het zomerweer aan te houden. Begin juni lijkt de wind meer uit noordelijke hoek te komen maar ook dan voorzien de modellen nog vrij zomers weer met maxima vlot boven 20 graden in het binnenland en regelmatig zon.