zondag 5 juli 2015

Onweerkansen op zondag

Het was de voorbije dagen een rommetje bij de modellen als het om onweer gaat, zonder veel structuur. Bovendien luidde het in de media wel elke dag dat er zwaar onweer met kans op hagel en windstoten op komst was. Erg veel is daar in ons land niet van gemerkt geweest.

We bevinden ons nog steeds in de warme lucht al is de warmste lucht ons land uit e bevinden we ons zowat op de grens tussen koelere zeelucht ten westen van ons en de zinderende hitte over het oosten van het land en Duitsland.

Zondag wordt de hitte verder naar het oosten geduwd. Een hoogtevore zal daarbij een flink handje bij helpen en alles in versneld tempo doen verlopen. Tegelijk trekt een thermische depressie vanuit Frankrijk naar het noordoosten over ons land.

Concreet vergroot morgen de kans op onweer. Dit onweer wordt getriggerd bij de thermische vore en vooral vlak voor de hoogtetrog. Daarom dat de buien ons vanuit Frankrijk reeds zullen bereiken.

Door de aantrekkende hoogtestroming en de zwakke grondwind neemt de windshear sterk toe en ook de SRH is hoog vlak voor de vore. Daarom dat alles een veel meer georganiseerd karakter kan krijgen. Door het doortrekken van de (negatief kantelende) trog lijkt alles min of meer in lijnvorm te passeren (squall) doch de meeste modellen laten de hoogste kans op dynamisch onweer zien verderop over het oostelijke deel van het land. In het westen kunnen de buien al relatief vroeg binnentrekken (eventueel al in de late voormiddag) en ruimt de wind ook snel naar west tot noordwest (aan de westflank van de thermische depressie). Daar zal de latente onstabiliteit bijgevolg maar mager zijn.

In de loop van de late namiddag en avond zijn de onweders reeds het land uit en zorgen drukstijgingen al weer voor een rustig weertype. 

Extreme toestanden op de squall line verwacht ik niet maar lokaal kunnen wel enkele actieve cellen ontstaan, eventueel met rotatie. Lokale windschade, wateroverlast en hagel tot max. 2 cm is dus perfect mogelijk, al lijkt het geen verspreidde gebeurtenis te gaan worden. Daarvoor lijkt me de opbouw van CAPE te beperkt te zijn. Dit is dan weer het gevolg van de thermische vore die te ver over het oosten van het land trekt.