woensdag 10 augustus 2011

Weerkaartbespreking op zondag - troggen heersen over de weerkaarten

Ook deze keer kan ik geen hoogzomer aankondigen, hoogstens af en toe een betere dag. Maar zoals geweten kan het op zo'n betere dag ook echt genieten zijn, de zon staat immers nog steeds relatief hoog. Maar stabiel weer is onmogelijk met dergelijke weerkaarten.

De hoogtekaarten van zowel GFS als ECMWF zijn opvallend gelijklopend wat betreft positie ruggen en troggen dus lijkt de voorspelbaarheid hoog. Ook de pluimen zijn strak tot begin volgende week. Vandaag hebben we te maken met een zwakke rug over ons land waardoor het al bij al meevalt met het weer.

Aan de grond zorgt hogedruk bij Frankrijk voor een stabiel weertype. Echter, storingen, verbonden aan het gefragmenteerde polair front, trekken langsheen de noordflank van het hogedrukgebied en zorgen voor een veel somberder weertype net benoorden ons land in Nederland. Morgen donderdag is de rug alwer verdwenen en is het weer ook bij ons somberder met later stijgende regenkansen.

Ook vrijdag is de stroming eerder zonaal te noemen met een zwakke rug in onze buurt maar dit lijkt niet voldoende om het weer goed te laten uitklaren. Het blijft licht wisselvallig.

Vanaf zaterdag bereikt een hoogtetrog onze regio en aan de grond is sprake van een zoveelste depressie bij de Britse Eilanden. Aan de voorzijde van de trog kan het zaterdag nog even opwarmen richting 22-23 graden maar de kansen op regen/buien en eventueel onweer neemt toe vanaf het westen. Ook zondag is het de hoogtetrog welke de kaarten domineert, meer nog zelfs dan op zaterdag met tijdens de nacht van zaterdag op zondag passage van een koufront (GFS laat dit front pas zondag voorbij trekken maar dat betwijfel ik). Zondag dan wisselvallig met kans op buien eventueel met onweer en maxima in de buurt van een 20 tal graden.

Maandag is de trogas doorgetrokken naar het oosten en beginnen voorzichtige drukstijgingen vanaf het westen ons te bereiken met dan een licht wisselvallig weer met enkele buitjes. Maxima in een aanlandig regime dan rond 19°. Dinsdag lijkt vervolgens helemaal droog te blijven door verdere afvlakking van de hoogtetrog en daarbij horende drukstijgingen over ons land met zelfs de opbouw van een heuse hogedrukkern nabij ons land. Het kwik doet daarbij enkele graden winst. Naar woensdag toe nadert een nieuwe trogas ons land en stijgen de kansen op buien of regen vanaf het westen. Bijhorende timing echter uiteraard nog erg onzeker. Beide globale modellen laten niks zien voorlopig van eventuele doorzettende blokkade in ons voordeel, eerder een zonaal regime met gematigde temperaturen en regelmatig wat nattigheid...


webesite tip!

Laten we beginnen met een rubriek website tip op deze blog. Nu steeds meer mensen de weg vinden op internet naar weergerelateerde websites, is het me dunkt hoogdringend om eens wat interessante sites naar voor te brengen tussen dat oerwoud aan websites aangaande het weer. Ik probeer hierbij wat duiding te geven bij de websites...

Vandaag bekijk ik enkele website aangaande tropische stormen. In de Atlantische Oceaan komt het stormseizoen immers stilaan op volle toeren en dan is het leuk, ook voor de niet meteoroloog, om deze gevaarten te volgen op een snelle manier. Zeker wanneer gevaarlijke orkanen dicht bij land dreigen te komen zullen ze weer uitvoering in de media besproken worden en als leek is het dan interessant ten alle tijde zelf te zien hoe krachtig deze stormen zijn , waar ze zich bevinden en waar ze dreigen naar toe te trekken.

Als eerste site geef ik deze van het National Hurricane Center (NHC), de officiƫle site van de Amereikaanse weerdienst. Op deze site ziet u niet alleen de verwachtingen, maar je hebt er ook de geschiedenis van het orkaanseizoen. Zo leer je bv dat er in juli 4 tropische stormen actief waren en geen enkele het stadium van orkaan heeft gehaald:

Een andere goede site, waar je de tropische stormen wereldwijd kan volgen, is deze van Tropical Storm Risk. Door te klikken op de bijhorende map nabij een actieve storm kan je een zoom krijgen van het gebied waar hij actief is en zo een detail verkrijgen van afgelegde en verwachtte traject.

Zo leren we dat de Typhoon Mujfa aan land is gegaan als tropische storm nabij Noord-Korea en verder aan het afzwakken is:

Een bespreking van de situatie op de oceaan met bijhorende kaarten vind je op de site van AccuWeather. Je kan ook zelf de satellietbeelden erop naslaan en zien of er tropische stormen aan het groeien zijn. Dit kan via via onderstaande 'loop'.

http://images.intellicast.com/WxImages/SatelliteLoop/hiatlsat_None_anim.gif

Voor de weerkenner is er een interessante site welke van alle depressies de thermische structuur weergeeft. Hiermee kan het type cycloon worden bepaald en kan worden uitgemaakt wanneer een bv een tropische storm zijn tropische karakter verliest (ttz zijn warme kern kwijtraakt).