maandag 10 mei 2010

Kans op zware buien in USA

Het lijkt opnieuw prijs te zijn in delen van Midwest in de VS. Aan de voorzijde van een trog in de hoogte en uitdiepende grond depressie wordt zeer vochtige warme lucht uit de Golf van Mexico naar het noorden gestuwd. Deze zeer onstabiele lucht komt vervolgens in contact met de sterk barokliene en dynamische band over het centrale deel van de VS en alzo krijgen we een explosieve situatie. Hieronder de TE850-kaart van vanavond 18z, dus namiddag lokale tijd.

Niet verwonderlijk dat er een HIGH RISK uitstaat voor deze regio van Oklahoma en deels Kansas.
Hieronder de grondkaart met de isallobaren. De grondkern zelf trekt uitdiepend over Kansas naar het oost-noordoosten.

Hierna de kaart welke de potentiële onstabiliteit weergeeft (TE500-TE850). Aan de voorzijde van het koufront welke verbonden is met de depressie worden zeer lage waarden genoteerd = hoge onstabiliteit.
De MCS Index slaat eveneens hoog uit. Eén van de parameters in deze index is de advectie van warme lucht op 850 hPa, welke sterk verbonden is aan de ontwikkeling van dergelijke grote complexen.


De Severe Weather Index tenslotte(analoog aan de SCP index) geeft logischerwijs zeer hoge waarden in de loop van de avond (lokale tijd aldaar).

Ik zal maar wijselijk niet de kaarten tonen van bij ons, want deze zijn in dit verband nogal "leeg"...

Wie de stormchasers ter plaatse wil volgen kan terecht op deze link. Daar kunt u ook de RADAR beelden en WARNING LEVELS van de SPC vinden op 1 enkele kaart. Zeer handig...