maandag 17 oktober 2016

Orkaan Nicole richting IJsland

Uitzonderlijk is het niet dat orkanen op het einde van hun leven opgenomen in het weer van de gematigde breedten. Verre restanten kunnen uiteindelijk zelfs bij ons terecht komen.

Orkaan Nicole gaat evenwel tot het uiterste en blijft tropische eigenschappen behouden tot ver in het noorden. Actueel is het nog steeds een cat1 orkaan (eerder was deze orkaan heel even een cat4 orkaan nabij de Bermuda eilanden).

De komende dagen blijft deze orkaan cat1 aanhouden met gemiddelde winden tot 120 km/h en rukwinden een eind daarbovenop. De kern is nog steeds warm en blijft warm (itt tot extra-tropische depressies) al is de opbouw intussen asymmetrisch geworden en dus frontaal van opbouw . Tegen donderdag bereikt de storm IJsland met nog steeds trekjes van een tropische storm al kunnen we tegen dan vrijwel spreken van een klassieke stormdepressie.


Het is duidelijk dat de storm ons nooit zal bereiken. Niettemin is er misschien toch een beetje indirecte invloed op ons weer. De storm is immers op alle niveaus aanwezig en kan bijdragen tot de advectie van warme lucht op grote hoogte noordwaarts. Dit bevordert de opbouw van een hoogterug stroomopwaarts over het centrale deel van de Oceaan. En dat heeft dan weer een gunstige invloed op een blokkering van het zonale regime en onrechtstreeks dus deels op het kille herfstweer deze week met winden uit het noordwesten. Al is die verre indirecte invloed niet zomaar 1 op 1 aan te tonen.