maandag 10 januari 2011

Weerkaartbespreking op zondag

Deze week staat in het kader van een westcirculatie waarbij vanaf morgen verschillende regenzones over ons land zullen trekken. Morgen dinsdag is het nog even testen met een oude occlusie welke doortrekt maar intussen afzwakt. De neerslag kan zelfs nog wat winters van karakter zijn. Vanaf woensdag komt een warmfront aan de beurt en daarmee zijn we vertrokken voor enkele dagen opnieuw zeer zacht weer waarbij dubbele cijfers worden gerold overdag.

De stroming is zuidwestelijk, onder toedoen van altijd hoge druk over het Middellands Zeegebied. Daardoor is het nog niet echt een puur zonale configuratie met stormkernen en zo. Nee, we komen daarentegen donderdag en vrijdag in een brede warme sector waarbij het polaire front ook op donderdag blijft slepen over ons land en vrij regenachtig weer geeft.

Het duurt tot zondag wanneer we voorbij het polaire front terecht komen in subpolaire zeelucht met dan ook een temperatuursdaling van meerdere graden. Maar ook dan kunnen we niet echt spreken van koud weer want de stroming op de oceaan en over West-Europa blijft redelijk mobiel.