vrijdag 1 augustus 2014

Juli was normaal...

De cijfers van het KMI zijn binnen en wat blijkt: juli 2014 was perfect normaal in alle opzichten. Wat koelere perioden wisselden af met warme dagen en uiteindelijk krijg je dan een normaal gemiddelde. Meer nog, het was zo'n graad warmer dan gemiddeld met 19.3°, grotendeels te danken aan de vele zachte nachten. Opmerkelijk is verder het hoge aantal zomerse dagen (25° en meer): namelijk 13. Het aantal tropische dagen (30° en meer) was 2. Een officiĆ«le hittegolf is er niet geweest, maar tussen 16 en 20 juli was dit op een haar na wel het geval.

De maand telde opvallend veel onweersdagen, nl. 17, tegen gemiddeld 13. Diverse onweersgolven hadden tevens een vrij agressief karakter al is het opvallend dat echt serieuze onweercomplexen (MCSs/squall) ons niet hebben bereikt.

Wat de neerslag betreft is het beeld in de zomer altijd sterf gefragmenteerd, door het buiige karakter van de neerslag. In Ukkel alvast viel 117mm tegen 73 normaal, maar uiteraard kan dit lokaal in het land een veelvoud zijn geweest, getuige de beelden van de laatste dagen die ons hebben bereikt. De zon heeft haar normaal werkrooster afgehandeld en klokt af op een kleine 200 uur.

Al bij al een wisselvallige maar erg normale maand dus, op klimatologisch gebied. Augustus lijkt op zijn minst de eerste 2 weken deze lijn verder te zetten met gemiddelde tot licht bovengemiddelde waarden en een licht wisselvallig weerbeeld waarbij de zon zijn ruimte krijgt. Broodje aap verhalen in de pers als zou augustus de warmste maand in 300 jaar worden, zijn hierbij op voorhand al naar de fabeltjeswereld gestuurd want dit is met de gegevens die we nu hebben al bijna onmogelijk.