donderdag 20 juni 2019

Kans op hittegolf groot volgende week, max tot lokaal 37 graden uiteindelijk

De weermodellen bevestigen ons vermoeden uit de vorige blog: de kans op een hittegolf (volgens de officiële criteria) wordt groot. GFS (de operationele run) blijft het bruin bakken met op 850 hPa een temperatuur midden volgende week rond 27 graden, wat bijna ongeziene waarden zijn voor de Benelux en waarbij een 40 graden waarschijnlijk is. Maar de oper-run staat alleen. Wel is het zo dat de andere modellen de voorbije dagen zijn opgeschoven naar het GFS scenario en allen nu minstens een T850 hPa berekenen midden volgende week van 20-21 graden, wat nog meer dan de moeite is en garant staat voor maxima dik boven 30 graden.

De warmte wordt vanaf zondag onze kant opgestuwd vanuit het zuiden aan de voorzijde van een blokkerende hoogtetrog west van het Europese continent. Vanuit het Middellandse Zeegebied wordt dan droge warme lucht aangevoerd. De kaart hieronder (850 hPa) laat de GFS versie zien voor donderdag waarbij de lucht zelfs helemaal uit Noord-Afrika komt en de 25 graden isotherm op die hoogte over ons komt te liggen wat zeer uitzonderlijk is. Of het zover komt moeten we nog zien, maar uitsluiten doe ik niet.


In concreto krijgen we dus waarschijnlijk minstens voor een dag of vijf à zes mooi en uiteindelijk heet zomerweer. Het is zaterdag overdag nog deels bewolkt maar het wordt toch al 23 graden. Zondag gaat het wat harder met veel zon en maxima al rond 28 graden. Vanaf maandag gaat het los met maxima rond 30 graden, dinsdag rond 32 graden en woensdag rond 35 graden. In de Kempen en ook elders lokaal kan het nog iets warmer worden telkens, zo kan het in de Kempen woensdag tot 37 graden worden, wie weet nog iets meer. Door het uitblijven van een zeebries wordt het aan zee nauwelijks koeler dan in het binnenland.

Ook de nachten worden erg warm waarbij de minima vanaf dinsdag niet onder 20 graden duiken en in de grote steden koelt het dinsdag- en woensdagnacht nauwelijks koeler dan 23 graden, wat niet bepaald slaapvriendelijk is. In die zin kan de hittegolf voor gezondheidsproblemen zorgen en waarschijnlijk zal het hitteplan van de overheid gestart moeten worden.

Ook donderdag zou nog een tropische dag worden met maxima boven 30 graden dus en nog veel zon, al vergroot later de kans op onweer maar dat moet bevestigd worden.