woensdag 16 april 2014

Twee kindjes...

Eergisteren predicte Frank Deboosere om het bij twee kindjes per koppel te houden. Dit gaf nogal wat consternatie bij het publiek blijkbaar. Maar toch is de redenering niet meer dan normaal en heeft dit veel meer impact uiteraard op het klimaat dan het feit dat we allemaal eens een bad overslaan en in plaats de douche opzoeken. Elke nieuwe persoon meer op aarde moet gevoed worden, zorgt voor uitstoot en moet ergens op termijn een woning betrekken of bouwen.

De verwachtte groei van de wereldbevolking speelt zich vooral af in de derdewereldlanden en en minder bij ons. Maar...onze ecologische voetafdruk ligt wel een pak hoger dan in die landen, met ca. 8 ha/pers (tegen bv. 0.9ha/pers in India) (Wikipedia). Wetende dat we, om ecologisch verantwoord te zijn, slechts recht hebben op nog geen 2 ha/pers, is elk kind erbij in onze Westerse wereld een aanslag op het milieu en rechtstreeks daarmee verbonden ook op het klimaat. 

Met andere woorden, wanneer we allen 4 kinderen gaan maken in de Westerse landen, is de impact op het klimaat erg groot, en dit voor minstens 80 jaar.

Bekijk ook onderstaand filmpje...