maandag 21 februari 2011

weerkaartbespreking op zondag

In eerste instantie wijzigt er weinig op de weerkaarten. Een standvastig hogedrukgebied blijft prominent aanwezig over Rusland en Scandinaviƫ en lagedrukgebieden overheersen over de noordelijke Atlantische Oceaan. De wintergrens situeert zich tussen beide systemen en bevindt zich vlakbij ons land. Zo vroor het op veel plaatsen in Nederland vanmorgen nog tot -5 terwijl in Belgiƫ de meeste plaatsen positieve temperaturen optekenden. Verder naar het oosten is de vorst nog veel feller. Aan deze situatie wijzigt weinig de komende dagen maar naar woensdag toe zorgen nieuwe depressies op de oceaan voor meer tegenwerk tegen de continentale winterkou al verloopt dit allemaal erg moeizaam.

Het bijhorende warmtefront bereikt ons land wonsdag overdag waarbij de eerste neerslag wat winters van karakter kan zijn, gezien de voorafgaande koude nacht. Uiteindelijk bereikt ons achter het front zeer zachte lucht waarbij donderdag het kwik al kan stijgen naar een 11 tal graden. Op de weerkaart verandert er nochtans niet zo heel erg veel want de koudelucht blijft over het continent overheersen en de hogedruk over Rusland, alsmede de uitloper naar Spanje en de Azoren blijft aanwezig en lijkt zelfs opnieuw te gaan opzwellen naar het weekend toe.

Wij blijven grosso modo in de zachte zeelucht zitten met op donderdag en vrijdag maxima boven 10 graden en mits wat geluk wat opklaringen in de brede warme sector. Zaterdag lijkt de openingskoers van het nieuwe wielerseizoen enigszins in het water te vallen wanneer een meer actief koufront over het land trekt. Echter, nieuwe hogedruk op de Oceaan en lijken te gaan zorgen voor een snelle stabilisatie en voorlopig uitblijven van nieuwe regenzones. Voor Kuurne-Brussel-Kuurne op zondag lijken de weersomstandigheden alleszins een pak gunstiger te gaan uitvallen.

Voorlopig valt het op dat geen storm ons land heeft aangedaan afgelopen herfst en winter. En ook de komende week lijkt dit niet meteen te gaan gebeuren. Dit is een trend die al lang zichtbaar is, het uitblijven van grote stormen.

Al bij al opnieuw een weinig spraakmakende week dus voor de boeg, maar de hoge maxima zullen op z'n minst de stookkosten wat verzachten, en dat is ook al iets...