vrijdag 16 juni 2017

Warm tot soms heet zomerweer...maar geen 'hittegolf'

Zomers warm

Het is vandaag de koelste dag van de periode met maxima amper rond 20 graden. Morgen zaterdag is het alweer 25 graden op sommige plaatsen. Zondag is het in het centrum waarschijnlijk net geen 30 graden, maandag wordt deze tropische grens evenwel vlot gehaald met in de Kempen een schroeiende 33 graden. Ook dinsdag halen we nog zo'n 27 graden. Na een dipje op woensdag (22 graden) klimt het kwik tegen het eind van volgende week opnieuw naar 25 graden op donderdag en 27 à 28 graden op vrijdag.

Hittegolf?

Van een hittegolf mogen we echter geenszins spreken! Een hittegolf is een periode waarbij het in Ukkel (referentiestation België) minstens 5 dagen na elkaar elke dag 25 graden wordt of meer en waarvan het op minstens 3 van die dagen 30 graden wordt. Wanneer er aan die criteria voldaan wordt is er sprake van een hittegolf in België. De criteria zijn geijkt voor Ukkel, en gelden dus niet voor andere streken in ons land. spreken van een 'hittegolf' in de kempen is dus onzinnig (voor de Kempen, waar het in de zomer gemiddeld warmer is dan in Ukkel zouden immers andere criteria gelden!).

De laatste hittegolf dateert van eind augustus vorig jaar. Het werd toen meteen ook de meest late hittegolf geregistreerd in ons land (de kansen op hittegolven eind augustus zijn immers zeer klein). Hittegolven komen niet elk jaar voor. In de periode 1997 - 2016 (20 jaar) werden slechts 10 hittegolven genoteerd waarvan deze van 1997 het langst duurde (17 dagen). Maar ook de hittegolf van juli 2006 duurde maar liefst 16 dagen. Gemiddeld duurt een hittegolf zo'n 10 dagen.

De hittegolf van 1976 duurde 17 dagen, net zoals in 1997, maar daarin werden maar liefst 15 tropische dagen genoteerd (30 graden en meer). In 1997 waren dat er maar 3. De ene hittegolf is m.a.w de andere niet!

Droogte duurt voort!
 
Voor de komende 15 dagen staat geen hittegolf gepland, maar niettemin blijft het warm en vooral droog. De eerstkomende 15 dagen verwachten de weermodellen amper neerslag (tot volgende week vrijdag blijft het omzeggens overal droog). Daarna stijgen de kansen op wat gedruppel maar ook dan lijken de hoeveelheden beperkt (ECMWF geeft tot 30 dagen ver geen significante neerslaghoeveelheden). Een einde aan de droogte lijkt m.a.w. dus nog niet in zicht.