dinsdag 1 maart 2011

overzicht februari 2011

Wie dacht dat de winter ferm ging doorzetten dit jaar was er aan voor de moeite. Ofschoon een Russisch hogedrukgebied wel degelijk de weerkaart domineerde afgelopen maand, kon de koude landlucht ons nimmer bereiken door tegenstand vanaf de oceaan die net genoeg was om de wintergrens ten oosten van ons land te houden... Hieraan zie je hoe dicht zacht en koud winterweer soms van elkaar ligt, zelfs bij zogezegd mooie winterkaarten...

Dit alles is mooi terug te vinden in de cijfertjes. De luchtdruk en wind scoren perfect volgens de normalen. De temperatuur echter was zo'n 2 graden hoger dan de normalen, dit zowel voor de min, de max als de gemiddelde temperatuur...

De zon scheen ook een stuk minder dan normaal (54 tegen normaal 76 uur). De neerslag en het aantal neerslagdagen bevinden zich verder binnen de grenzen van het normale.

Opvallend: geen enkel onweer werd geregistreerd in februari! Dit was ook al het geval voor januari en in december 2010 noteerden we slechts 1 onweersdag. We kunnen dus gerust stellen dat de afgelopen weerkundige winter zeer laag scoort wat betreft onweersactiviteit ion onze streken.

De stroming was meestal ZW en het viel ons op dat invallen van maritieme polaire lucht (met koude bovenluchten) quasi totaal afwezig bleven.

Let op: er is vanaf januari 2011 ook een overzicht, gebaseerd op de nieuwe normalen van het KMI, deze zijn hier te vinden.

Bron cijfermateriaal: KMI