zondag 9 maart 2014

warme luchtbel

Afgelopen nacht trok een bel met zeer zachte lucht over ons land. Het kaartje hiernaast geeft de temperatuur op 850 hPa (ca. 1800m). Het werd tijdelijk zo'n 15° op die hoogte met dauwpunten tot -20°. De hoogste temperaturen werden vannacht opgetekend op een hoogte van zo'n km, waar het tot ruim 17 graden werd! En dit voor begin maart...

De minima vannacht waren dan ook a-typisch met in Elsenborn om 6h vanmorgen 9°, terwijl het in Kleine Brogel dan zo'n +0.2 graden was. In Dourbes tekende het kwik vanmorgen bijna 11 graden op. Voorts ook elders regionale verschillen van formaat met bijv. in Sint-Katelijne-Waver 1° terwijl het in het Brusselse dan 9° is.

De temperatuursinversie zorgde ook voor een windmaxima net onder 1000m, waarbij vannacht de wind tijdelijk krachtig werd met pieken tot zo'n 50 km/h, dit terwijl elders de wind eerder zwak werd.

De actuele dauwpunten bedragen zo'n 0 à +1 graad, de Ardennen daar gelaten. Dit geeft aan hoe droog de lucht is. Met het verschijnen van de zon zal het kwik in deze droge luchtmassa dan ook pijlsnel de lucht in schieten en we mogen straks lokaal 20 graden verwachten.