zaterdag 20 augustus 2016

Zomerse weer volgende week bevestigd!

Het warme zomerweer volgende week wordt bevestigd door de diverse modellen en is hiermee een quasi zekerheid. 

Na een moeizame start op maandag met veel wolken en wat regen tijdens de doortocht van een warmfront, wordt het zowel op dinsdag, woensdag als donderdag zeer zonnig met hoogstens eens wat hoge wolkensluiers.  Het kwik haalt dinsdag al een knappe 27 graden en op woensdag en donderdag bereikt het kwik op diverse plaatsen de kaap van de 30 graden.

Vrijdag spoelt bij het naar west ruimende wind koelere zeelucht het land binnen maar dan nog is een 27 à 28 graden te halen. Er verschijnen wat stapelwolken en een lokaal onweer is later op vrijdag mogelijk. Op de meeste plaatsen blijft het echter gewoon droog en zomers. Zaterdag zorgt een nieuw hogedrukgebied voor een verlenging van het zomerse weer met dan maxima rond 26 graden en veel zon. Later op zaterdag opnieuw lokaal kans op een onweer.

Hittegolf?

Tot een hittegolf komt het in dit scenario net niet. Een hittegolf is per definitie een aaneengesloten periode van minstens vijf dagen met minimum 25 graden en daarvan moeten er drie dagen minstens 30 graden halen. Dit allemaal voor het referentiestation van Ukkel. Spreken van een "hittegolf in de Kempen" is daardoor weinig zinvol want de bovengenoemde criteria zijn 'gekalibreerd' voor Ukkel. In de kempen zouden de criteria, gezien de klimatologische omstandigheden aldaar' immers hoger liggen maar daar zijn geen officiële referenties van.

Niettegenstaande het uitblijven van een officiële hittegolf is de kans dus groot dat we van dinsdag tot in het laatste weekend van de zomervakantie van een late warme en zonnige zomerperiode kunnen genieten.