dinsdag 2 juli 2013

'Juli wordt beste zomermaand'...

Dat is de veelbelovende titel van dé kwaliteitskrant van Vlaanderen, want zelf zouden we nooit zo'n uitspraken durven doen uiteraard.

Het is een trend de laatste jaren om tegen elkaar op te bieden met titels en uitspraken als het over het weer gaat (en ongetwijfeld ook op andere domeinen). Onweersbuien worden superstormen, gewone winters worden ijsstormen en windhozen worden orkanen... Deze uitspraak komt niet van HLN zelf maar van Meteo België, een zoveelste online weerwebsite die niet verlegen zit om zo nu en dan eens een straffe uitspraak te doen. Vorig jaar was er nog een flinke rel over een aangekondigde kwakkelzomer van dezelfde website (link). De site voorzag ook voor eind mei een warme onweerrijke periode (link) maar zoals iedereen weet waren ook dat loze beloftes. Eind mei werd immers uitermate koel!

Het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om een site met weinig gevoel voor professionalisme en liefde voor het vak, en helaas pikken media, vooral dan kwaliteitskranten als Het Laatste Nieuws, dergelijke 'holle' uitsprakken graag op, zeker in tijden van komkommers en andere zomergroenten.

Uiteraard staat dit los van de inhoud van het artikel zelf. Het is niet zo moeilijk luid te roepen dat juli de beste zomermaand zal worden, want juni zal het zeker al niet worden want deze maand was zeker niet zomers en klimatologisch met moeite 'normaal' te noemen. De weermodellen houden vast aan een mooi juli weer vanaf zaterdag en dat voor minstens waarschijnlijk een week. Dus dat juli beter zal zijn dan juni is al bijna een zekerheid. Dan blijft alleen nog wat gokwerk over voor de maand augustus en men is er....

In tijden van steeds betere weermodellen en inzichten zorgt deze verwerpelijke evolutie contradictorisch voor een steeds meer desinformatie bij het publiek waardoor de perceptie nog maar eens toeneemt dat meteorologen weinig te vertrouwen zijn.

Karim Hamid