zaterdag 1 oktober 2016

Koude nachten op komst. - super orkaan Matthew

Handschoenen 

We zijn intussen in oktober beland en weerkaarten tonen voor de eerste decade van de maand een stevig hogedrukgebied boven Scandinaviƫ. Hoe stevig, daar zijn de diverse weermodellen het nog niet over eens, maar vast staat dat we volgende week minstens enkele dagen een continentale stroming zullen kennen.

Omheen het 'Scandihoog' wordt helemaal uit het barre noorden (continentaal) polaire lucht richting Centraal- en West-Europa gestuurd en uiteindelijk krijgen wij daar ook een veeg van mee.

Dankzij de oktoberzon zullen we niet meteen doodvriezen, maar dat het van oorsprong koude lucht is, zullen we pas goed merken wanneer de zon slapen gaat. De droge lucht zal zorgen voor een sterke dagelijkse gang, met overdag in eerste instantie maxima rond 18 graden maar tegen het midden van de week halen we nog slechts 15 graden, en dit bij veel zon. 's Avonds echter zal het kwik snel zakken om tegen de ochtend uit te komen bij zo'n 5 graden. In de Kempen en vooral in de Ardennen kan al eens een graadje grondvorst voorkomen bijgevolg.

Over Centraal-en Oost- Europa ontwikkelt zich tegelijk een hoogtelaag en het zal uitkijken zijn wat dat systeem zal doen. Mogelijk nadert dit laag ons 'retrograad' vanaf het oosten met bijgevolg kans op wolken vanaf Duitsland later in de week en wie weet ook regen. Maar voorlopig lijkt de kans hierop niet al te groot.

Super orkaan Matthew

Aan de andere kant van de wereld kijkt men met argusogen naar super orkaan Matthew, welke de afgelopen uren categorie 5 bereikte met een kerndruk van 941 hPa en gemiddelde windsnelheden genereerde van maar liefst 260 km/h (rukwinden tot 310 km/h). Het is de eerste cat5 orkaan in 9 jaar (na Felix in 2007). Het is de verwachting dat deze storm als erg krachtige cat4 orkaan noordwaarts zal trekken in de Golf van Mexico om zo het oosten van Jamaica en Cuba te teisteren begin volgende week. Later in de week kan de storm de oostkust van de VS bedreigen maar dat is nog erg ver.