maandag 13 oktober 2014

Herfst voorlopig mild

Het is al bijna een maand meteorologische herfst maar veel hebben we daar nog niet van gemerkt. We zien de bomen stilaan verkleuren  maar dat is eerder een reactie op het afnemende licht dan wel op de temperatuur.

Ook deze week blijft het licht wisselvallig en vooral de wind waait toch altijd matig. Actieve storingen blijven uit onze buurt, omdat een belangrijke hoogtetrog voorlopig ten westen van het continent blijft. Meer nog, deze trog zakt verder zuidwaarts uit en als reactie zal er eind deze week erg zachte lucht naar Centraal-Europa worden gestuurd. Ook ons land zal daar zijn graantje van meepikken, vooral volgend weekend. Zaterdag lijkt het kwik al in de buurt van de 20 graden te komen, maar een zwak warmfront 'zou' nog voor veel wolken kunnen zorgen. Zondag lijkt het tijdelijk zonnig te zijn met maxima begin de 20 graden. Uiteraard zijn dat veel te hoge maxima voor midden oktober maar uitzonderlijk is dat geenszins. Een vijftiental graden is de normale dagtemperatuur voor deze tijd van het jaar.

En zo wordt het (veel) te zachte weer van de laatste weken gewoon verder gezet. Een aanzet naar koud winterweer is nog niet te bespeuren, want vergis u niet, het kan de tweede helft van oktober wel degelijk al flink koud zijn met overdag amper 4 graden en zelfs al sneeuw in Vlaanderen tegen de laatste decade!