maandag 1 maart 2010

Weerkaartbespreking op zondag

Wat was dat weer voor een week. Vorige week sloot ik m'n tekst af met "Misschien kunnen we het weer van de komende week nog het best omschrijven als herfstweer..." en ik denk dat ik er niet ver naast zat met als afsluiter een heuse herfststorm er bovenop. In de weerkaart bespreking van deze week zijn het weer gans andere kaarten die we voorgeschoteld krijgen en waarmee we het min of meer zullen moeten mee doen. En het blijft boeiend, dat is het trouwens al sinds de start van deze rubriek!

Deze week laten de kaarten eigenlijk zien wat we een groot deel van de week hebben gezien, nl. de opbouw van een blokkerend hogedrukgebied over de Oceaan. Door de positie van de hogedrukkern aan de grond krijgen we vooral vanaf het tweede deel van de week opnieuw aanvoer van koele polaire lucht uit het noorden met vooral vanaf woensdag maxima niet meer boven 5 graden en ook een TE850 onder 10 graden (wat koud is). Vooral rond donderdag lijkt de meest koude lucht over ons land te komen (tijdelijk) met op 850 hPa een temperatuur rond -10°. Vrijdagnacht zijn dan ook minima mogelijk rond -5°.

Tot donderdag lijkt de hogedruk ons te beschermen voor al te opdringerige neerslagzones maar vanaf dan wordt het opnieuw uitkijken voor storingen vanaf het noord tot noordoosten. Er zou zomaar even opnieuw een sneeuwgebiedje kunnen afrollen langsheen de oostflank van de hogedrukblokkade en dan staan we daar weer te kijken naar een witte wereld.
Het blijft al bij al een zeer merkwaardige en uiterst boeiende winter, ook al begint op 1 maart de weerkundige lente...