zaterdag 12 mei 2012

Ijsheiligen slaan toe

De IJsheiligen, lopende van 11 t.e.m. 15 mei, geven de periode aan waarop op z'n laatst in het laagland nog vorst kan voorkomen. Vele jaren merken we hier niks van en is de laatste vorst al lang verleden tijd tegen midden mei, maar dit jaar zorgt polaire lucht en opklaringen vannacht voor kans op vorst in het oosten van het land. Door de aanwezigheid van ene hogedrukas over ons land valt de wind daarbij ook nog eens grotendeels weg waardoor ideale omstandigheden ontstaan voor een zogenaamde stralingsnacht. 

De bodem kan in de loop van de nacht optimaal uitstralen en dus warme verliezen, en dit kan kwalijke gevolgen hebben voor de temperatuur aan de grond, meteen ook het niveau waarop zich vele, al dan niet nog tere, plantjes bevinden. Op veel plaatsen kan het vannacht licht vriezen aan de grond. Volgende nacht is dat waarschijnlijk niet meer het geval.

Dus, boodschap is om gevoelige plantjes en potplanten te beschermen deze nacht, om daarna verrassingen te vermijden....

Het is niet uitgesloten dat zich een gelijkaardige situatie voordoet de nacht van woensdag op donderdag aanstaande, voorbij de laatste ijsheilige dus. Wat nog maar eens aangeeft hoe koel het allemaal wel weer wordt...