zaterdag 4 februari 2012

Zeer strenge vorst...

We worden niet elke week wakker met een temperatuurkaart zoals hiernaast weergegeven. Op veel plaatsen tekende men in Nederland zeer strenge vorst op, dat betekent een temperatuur van -15° en minder. Lokaal zakte het kwik onder -20 °. Dit is nog kouder dan vorige nacht. De reden moeten we niet ver gaan zoeken: er stond weinig wind en bovendien lag er een sneeuwdek. In combinatie met de aangevoerde droge koude lucht zijn dit ideale omstandigheden om extreem lage minima op te leveren. Het sneeuwdek straalt immers extra veel kou uit onder de heldere hemel en de wind zorgt ervoor dat deze straling niet wordt verstoord. Simpel.

Nog steeds is het in Wit-Rusland en Oekraïne , en over het westen van Rusland nog kouder met minima tot -35°. Dus het aantal slachtoffers blijft onvermijdelijk toenemen.

Ook in België werd regionaal zeer strenge vorst opgetekend. Niet in Ukkel, daar kwam het kwik niet onder -13°. Ook in de Hoge Venen geen extreme waarden overigens. In het landelijke Parike tekende men een minimum op van -15.4°, ook zeer strenge vorst dus. Dit overigens met een zeer hoge luchtdrukwaarde van bijna 1042 hPa. Vermoedelijk was dit de koudste nacht van de winter want vannacht neemt de bewolking toe en zullen de minima niet meer zo diep gaan en bovendien spant de wind vannacht aan.
In het westen sneeuwt het vannacht en morgenvroeg wat. Door een verzwakking aan het westelijke front van het winterbastion zie een nieuwe sneeuwstoring kans te infiltreren in de Benelux maar net op tijd zorgen nieuwe drukimpulsen over het Europese continent ervoor dat deze sneeuwstoring naar het westen wordt verjaagd. De andere regio's van de Benelux zullen dus nauwelijks iets merken van deze aanval, op wat bewolking na.

Hoe lang houdt deze koudegolf stand. Wel, het lijkt er op dat de koudegolf nog kan standhouden tot het einde van volgende week. Maw, de modellen hebben de dooi steeds voor zich uitgeschoven zoals zo vaak. We hebben dit te danken aan een heropbouw van hoge druk over Scandinavië. Hierdoor blijven zachte luchtmassa's ver van ons verwijderd en komt bij tijds zelfs opnieuw zeer koude lucht uit Siberië aangevoerd. Misschien dat het soms overdag eens minder koud zal zijn (evenwel steeds vriestemperaturen) maar de nachten zullen regelmatig nog bitterkoud zijn, laat daar geen twijfel over bestaan. En zelfs daarna zie ik geen agressieve dooiaanval met temperaturen richting +10° of zo.

In hoeverre er sneeuwkansen zullen zijn volgende week is onduidelijk. Het is altijd opletten voor onvoorziene koudeputjes welke vanaf het oosten zien binnen te komen en dan wat sneeuw kunnen geven. Ook aanval vanaf het westen lijkt begin volgende week mogelijk , vooral dan voor westelijk Nederland.

En dan het punt 'ijsaangroei'. Wel, het ijs groeit met deze temperaturen uiteraard snel aan maar anderzijds zorgt het sneeuwdek voor een tempering. Ik ben geen ijsaangroei- noch schaats specialist dus over de vraag der vragen zal ik me niet uitspreken. Maar hoe dan ook is het enkel maar positief dat de vrieskou tot eind volgende week aanhoudt. Minpunt is dat er in de regio van de Elfstedentocht tot 10 cm sneeuw is gevallen en soms nog meer en dat dit echt wel te veel is om voor de nodige ijsaangroei te zorgen. Hoe dan ook zal er wel zonder twijfel kunnen worden geschaatst overal ten lande, zeker na het weekend. Maar hoe het zit voor toertochten op ijs en zo, verwijs ik u graag naar de ijsblog van mijn collega...