vrijdag 14 februari 2014

Tot eind februari zacht tot zeer zacht

Zover we kunnen kijken zien we nog steeds geen winterweer op de weerkaarten over West-Europa. In zoverre dat dit nu nog iets is om naar te speuren natuurlijk. Op enkele potentiële koude prikken na in maart en april kunnen we stilaan spreken van een winter die er nooit één geweest is.

De komende 10 dagen zie ik steeds maxima rond 10 graden en naar eind volgende week zelfs waarde rond 12 à 13 graden men een meer en meer zuidelijke component in de stroming. Nachtvorst lijkt ons deze maand ook niet echt te dreigen want ik zie er nauwelijks tot geen meer tot begin maart. Het meest opvallende deze winter is inderdaad het uitblijven van vorst 's nachts. Sinds 14 januari tellen we in Ukkel slechts 1 vorstdag!!! En dan nog een waarde van ...-0.1°, dus nauwelijks de naam waardig.

Overigens wordt het ook vannacht erg zacht. Het kwik zal vanavond verder stijgen om vannacht uit te komen met een extreem hoge 12 graden. Dit voor midden februari! De rukwinden rond 90 km/h moeten we er wel bijnemen...

De regenzones worden geleidelijk stilaan minder actief maar om nu te spreken van lenteweer aan de einder is twee stappen te ver.