donderdag 6 maart 2014

Lente is in het land

De tijd van de depressies is voorlopig voorbij want met een gemiddelde luchtdruk boven 1025 hPa, volgende week zelfs 1035-1040 hPa, is het al hogedruk wat de klok slaat. Gelukkig voor ons schuiven de hogedrukcellen vlot door naar het oosten zodat we niet teveel zeestroming krijgen, anders kan het in de vroege lente zelfs met dergelijke drukwaarden vies tegenvallen.

Nu hebben we vaak zuidelijke tot oostelijke stromingen waardoor de aangevoerde lucht droog is en voldoende is opgewarmd. Vandaag bijvoorbeeld haalt het kwik met gemak 12-13°. Na een wat minder moment morgennamiddag/avond zal het lenteweer ook tijdens het weekend hoogtij vieren met volop zon en maxima vlot rond 15° en zondag zelfs daarboven op veel plaatsen. In de Kempen kan het kwik de 20 graden dicht naderen op zondag.

Maandag keert de stroming naar noordoost wanneer een hogedrukcel blijft haperen bij de Britse Eilanden. Tijdelijk hebben we dan wat meer wolken maar in de loop van de dag komt de zon weer voldoende tevoorschijn. Tot ergens eind volgende week is het veelal zonnig. De eerste dagen van volgende week verlopen wat schraal met maxima rond 10-11° maar de dagen daarna klimt het kwik weer richting 14-15°, dit bij een zwakke oostelijke bries. De nachten zijn wel koud maar dat is in de vroege lente perfect normaal bij hogedruksituaties. 

Zoals zo vaak in maart kent de temperatuurcurve dan ook een sterke dagelijkse gang van wel 15° met dus bibberen in de ochtenduren, en kortemouwenweer in de namiddag. Typisch lente dus!