zaterdag 17 augustus 2013

Regenachtige zondag, daarna flinke (na)zomer in opbouw...

De weerkaarten zijn ons gunstig gezind. Na een kwakkelend weekend met deels regenachtige zondag, gaat het zomerweer zich herstellen vanaf dinsdag. En dat gebeurt meteen grondig met opbouw van een flink hogedrukgebied over onze streken. Het hogedrukgebied trekt tijdens de week traag richting oosten waarbij wij aanvoer krijgen van steeds warmere lucht uit het zuiden. Op 850 hPa zien we bij alle modellen een opwarming vanaf maandag waarbij het kwik op deze hoogte stijgt richting 13 graden bij ECMWF en richting 15-16 graden bij de andere globale modellen.

Het hogedrukgebied met bijhorende dikterug op 500 hPa moet garant staan voor een uitgesproken stabiel weertype zonder onweersdreiging. We staan met andere woorden aan het begin van een rustige zomerse week met veel zon, maxima die zeker vanaf woensdag de 25 graden gaan opzoeken of overschrijden. De nachten zullen vrij koel verlopen. Voor de meeste mensen is dit ongetwijfeld het ideale zomerweer.

Niet slecht voor wat door de media (niét door de professionele weervoorspellers) was aangekondigd als koudste zomer in 200 jaar!