maandag 18 april 2011

Weerkaartbespreking op zondag

Week zoveel van de blokkades op de Europese weerkaart. Een rug van hogedruk over het continent herstelt zich keer op keer en naar het weekend toe vormt zich zelfs een gesloten kern op 500 hPa nabij Zuid-Scandinavië. Een ULL nestelt zich compensatiegewijs nabij het Iberisch Schiereiland en zorgt er voor onstabiel weer met onweersbuien.

Op de grondkaart is voorlopig niet echt een standvastig hogedrukcel te zien, maar naar het weekend en begin volgende week toe komt daar waarschijnlijk verandering in, dan ontwikkelt zich een krachtig grondhoog over Scandinavië en westen van Rusland. In de winter zorgen deze kaarten voor barkoude vrieskou, maar in april geeft dit aanleiding tot droog weer met veel zon. De aangevoerde lucht komt dan uit het oostnoordoosten en is van oorsprong relatief fris. Maw, de warmte van deze week gaat er dan wel uit doch door de werking van de reeds hoge zon zal het overdag nog makkelijk wel een graad of 20 worden en dus kunnen we stellen dat het lenteweer gewoon aanhoudt.

Deze week moeten we eerder spreken van zomerweer want we halen vrijwel elke dag de 23 à 24 graden in het binnenland met in de Kempen waarschijnlijk 25(+) graden op sommige dagen.

Droogte houdt aan

De meteogrammen en ensemle berekeningen liegen er niet om, het blijft kurkdroog de komende dagen en waarschijnlijk zelfs de komende weken (op een eventuele bui na naar het einde van de maand toe). Tot nog toe viel in Ukkel slechts 11.2 mm en daar zal waarschijnlijk weinig bijkomen. Het wordt lastig om het droogterecord van 2007 te breken (met 0.0 mm) maar april 2007 gaat toch richting erg droog.

Dit zal ongetwijfeld problemen gaan geven op diverse gebieden. Vooral als we het gecumuleerde neerslagtekort van de voorbije maanden meerekenen. In maart viel immers ook al slechts 22.4 mm tegen 70 mm normaal en zelfs februari was te droog met 44 mm tegen 63.1 mm normaal.

Het neerslagdeficiet komt zeer goed tot uiting op de grafiek hiernaast waarbij de gecumuleerde afwijking van de voorbije 3 maanden te zien is bovenaan.

De verdamping zal bovendien enkel toenemen met de stijgende zonnestand en oplopende temperaturen. Deze week (en waarschijnlijk ook daarna) wordt veel zon verwacht en de maxima neigen naar 24-25° waardoor de verdamping deze week een boost zal nemen. Het gevaar voor veen- en heidebranden zal er enkel op toenemen en ook duurt het niet lang meer voor de landbouw problemen zal ondervinden.