woensdag 14 november 2018

Binnen een week zitten we in een totaal andere wereld!

De weerkaarten laten een totale blokkade van de atmosfeer zien over Europa de komende 10 dagen. De hogedrukkern in de hoogte, gekoppeld aan een omega-blokkade, zal de komende dagen verhuizen van Centraal-Europa naar Denemarken en volgende week naar Noorwegen. 

Op de grondkaarten ontwikkelt zich daarbij vanaf komend weekend en begin volgende week een krachtig en solide hogedrukgebied over Scandinavië met een kerndruk van maar liefst 1050 hPa. 

In concreto houdt deze evolutie in dat de wind van zuidzuidoost tijdens het weekend krimpt naar oost en volgende week zelfs noordoost. De zeer zachte luchtmassa waar we ons de komende twee dagen in bevinden (morgen vrijdag wordt het op veel plaatsen maar liefst 15 graden bij volle zon!) , wordt dus vanaf vrijdag en zeker daarna afgesloten en er wordt plaats gemaakt voor koelere landlucht. 

Het wordt pas helemaal koud wanneer de wind noordoostelijk wordt en er een portie koude landlucht uit Siberië de weg lijkt te gaan vinden richting West-Europa. In de hoogte wordt daarbij een portie koude lucht aangevoerd onder de vorm van een retrograde koudeput. Dit houdt in dat zeker vanaf dinsdag de bewolking zal toenemen en ook de neerslagkansen stijgen vanuit het oosten. Is spreek bewust van 'neerslag' want zeker over het reliëf kan die onder vaste vorm, lees: sneeuw, vallen.

De temperatuur dendert de komende week verder de dieperik in, met maxima meestal rond een graad of 5 en 's nachts op veel plaatsen lichte vorst (-2 à -3 graden). Wanneer daar de bewolking en eventueel wat winterse neerslag bijkomt, zal u begrijpen dat u best geniet van deze twee dagen mooi en zacht najaarsweer. Binnen een week zitten we in een totaal andere wereld!

------
(c) Karim Hamid  -  Weervoorspeller bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België