woensdag 20 juni 2018

Kansen op hittegolf stijgen


Zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel geven aan dat we volgende week starten met een warme, droge zomerse periode die minstens een dag of tien kan aanhouden waarbij de 30 graden in zicht komt en misschien zelfs wordt overschreden.

Na de vrij warme dag van vandaag gaat het kwik de komende dagen naar beneden. Donderdag, vrijdag en zaterdag waait er een kille noordwestenwind en is het gedeeltelijk bewolkt. Regen van betekenis zal er echter niet vallen. 

Na het weekend gaat het kwik opnieuw de hoogte in, en er lijkt voorlopig geen maat op te staan. Tegen dinsdag halen de maxima opnieuw vlot 25 graden en de dagen daarna schommelt het kwik rond 27 of 28 graden. Het is niet uitgesloten dat het kwik op sommige plaatsen 30 graden haalt. Volgens het Amerikaanse weermodel is dat zelfs waarschijnlijk maar we moeten voorlopig nog even afwachten of het zo'n vaart zal lopen.

Hittegolf of niet (officieel as het geval als er in het centrum van het land minstens vijf dagen na elkaar 25 graden wordt gehaald waarvan minstens drie keer 30 graden), er breekt na het weekend een (zeer) warme episode aan. Wat meer is, het lijkt de komende tien dagen zo goed als droog te blijven. Dat wordt stilaan een probleem voor de uitgedroogde natuur en met de droogte in het vooruitzicht zal dit allerminst verbeteren!