maandag 22 mei 2017

Volop zomerweer - 10 dagen lang

De eerst komende tien dagen is de zomer in het land. De tendens die we eerder reeds aangaven op deze blog wordt bij deze dus bevestigd.

Vandaag reeds is het volop zomer met een warme 25 graden. Dinsdag en deels woensdag is er meer bewolking met evenwel ook ruimte voor de zon. Het kwik valt dan terug naar, nog steeds een bovengemiddelde 22 graden op dinsdag en 23 graden op woensdag. Tijdens het Hemelvaartweekend wordt het uitermate zonnig en wordt het steeds warmer. Donderdag wordt het zo'n 24 graden, vrijdag 25 à 26 graden. Zaterdag wordt het nog iets warmer met 27 à 28 graden. Zondag lijkt de warmste dag te worden in het rijtje met 29 en lokaal 30 graden. 

Begin volgende week naderen storingen vanuit het westen en ruimt de wind naar het zuidwesten. Niettemin geven de weermodellen ook dan nog maxima rond 28 graden op maandag en 26 à 27 graden op dinsdag. De kansen op een bui stijgen dan al lijkt de kans beperkt te blijven. Immers, een nieuwe hogedrukcel komt dan alweer bij ons aan en onderdrukt de buienkans. De enige reden voor de (tijdelijke?) afkoeling komt dan van het ruimen naar het noorden van de wind. Maar zoals gezegd, met temperaturen rond 25 graden kunnen we zelfs dan niet spreken van koel weer.

Opvallend is dat het waarschijnlijk de komende tien dagen ook droog blijft, we kunnen duidelijk spreken van een uiterst stabiele situatie waarbij eventuele (warmte)onweders geen kans krijgen.

De nachten blijven de komende dagen overigens perfect slaapbaar (rond 9 graden). Pas naar het weekend toe worden de nachten duidelijk zwoeler met minima in het weekend en erna rond 15 graden.